Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Finalisten Bier en Gastronomie Award bekend

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Finalisten Bier en Gastronomie Award bekend

14 januari 2013 om 19:00

Vanmiddag zijn de finalisten voor de Bier en Gastronomie Award bekend gemaakt. Kijk snel of jouw favoriete restaurant tussen de finalisten is geëindigd.

Bier en Gastronomie Award

Bier verovert steeds vaker een plekje op de menukaart van restaurants. Dat blijkt ook uit de wedstrijd om de Bier en Gastronomie Award, waarvan de finalisten vandaag bekend zijn gemaakt. Die zijn:

Van de vijf restaurants stonden er twee niet eerder in de finale van de Bier en Gastronomie Award. Opvallend is dat bier aan tafel geen regionaal gebruik is. De finalisten zijn te vinden van Limburg tot Noord Holland.

Lees ook

Finale

In de loop van maart en april brengt de jury een onaangekondigd bezoek aan de finalisten. De winnaar van de Bier en Gastronomie Award wordt bekend gemaakt tijdens de Week van het Nederlandse Bier van 23 mei t/m 2 juni. De winnaar van 2012 is Restaurant Dégust in Hoogeveen.

Smaakbeleving

Steeds meer restaurants, brasseries en eetcafés promoten het drinken van bier bij de maaltijd. “Het brede scala aan (speciale) bieren biedt vele mogelijkheden”, aldus juryvoorzitter Henri Reuchlin. “De keuze voor bier zorgt voor meerwaarde vergeleken met wijn. Van de vier basissmaken (zoet, zuur, zout en bitter) komen er drie voor bij bier en twee bij wijn. Ook het koolzuur in bier is van belang in de totale smaakbeleving. Dat bier in verhouding met wijn minder alcohol bevat, is een bijkomend voordeel. Bovendien ligt het kostenniveau lager. Ook dat is belangrijk in deze tijd.”

Wedstrijd

De Bier en Gastronomie Award is gericht op restaurants/eetcafés, waar bier en spijs combinaties hoog in het vaandel staan. Deze restaurants hebben een menukaart, waarbij naast de gerechten ook een suggestie gedaan wordt voor een bijpassend bier. De medewerkers zijn op de hoogte van de reden waarom de bieren er bij passen. Ook de keuze van het glaswerk en de inhoud daarvan speelt een rol. Er dient een breed assortiment aan bieren te zijn. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Biergenootschap der Lage Landen. “Een van de doelstellingen van het Biergenootschap is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd”, geeft Grootheraur Andries de Groen aan. “Daarom organiseren wij voor de vijfde keer deze wedstrijd om de Bier & Gastronomie Award.” Op woensdag 9 januari organiseerde Biergenootschap op de Horecava al de Masterclass Bier en Spijs. Tijdens deze masterclass gaven de deelnemers van de wedstrijd een korte presentatie over bier en gastronomie in hun eigen bedrijf.

Het Biergenootschap der Lage Landen is een gezelschap met leden uit de Nederlandse en Belgische Bierwereld, dat zich inzet voor de promotie van bier. Daarbij combineert het de Nederlandse Bierbekendheid met de Belgische Biercultuur. Een van de exponenten daarvan is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd. 

Cookie instellingen