Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Geen tijd voor gestolen blikjes bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Geen tijd voor gestolen blikjes bier

13 juli 2006 om 11:10

De brouwer brouwt bier en de politie vangt dieven. Zo zou het moeten zijn. Maar soms heeft de politie eventjes geen tijd. Dan ontmaskert de brouwer zelf een dief. Dat kan natuurlijk. Maar kan dat ook tot een veroordeling leiden? Nee, zei de raadsman. Wel, oordeelde het gerechtshof in Den Bosch onlangs.

bier blikjes dief

De zaak waar het om draait is eigenlijk onvoorstelbaar. Medewerkers van het bedrijf dat de blikjes opslaat, nadat de brouwer er zijn heerlijk helder bier in heeft gestopt, stalen een gigantische hoeveelheid. Ze moesten er een vrachtwagen voor huren. Toen de organisator van de diefstal voor de rechter stond, vroeg het opslag- en transportbedrijf 178.388,63 euro schadevergoeding. Dat geeft aan over welke orde van grootte we spreken.

Gek genoeg had het bedrijf niks in de gaten. Slimme dieven? Welnee, slechte bewaking. Al moet gezegd dat een bedrijf zich moeilijk kan wapenen tegen eigen medewerkers. Die leren op den duur de gaten in de beveiliging kennen.

Lees ook

De zaak kwam aan het rollen doordat de politie informatie kreeg over een grote partij bier die illegaal te koop werd aangeboden. Het opslag- en transport bedrijf telde de blikjes en stelde inderdaad een voorraadtekort vast.
Of de politie dat maar even uit wilde zoeken? Nee, dat wilde de politie niet. Beter gezegd, de politie had geen tijd. Van de ene kant gek bij zo’n grote diefstal, van de andere kant niet. Als burgers voortdurend te horen krijgen dat ze zelf op hun spullen moeten letten, waarom een multinationale bierbrouwer dan niet.

De bierbrouwer was echter niet voor een gat te vangen. Die schakelde het eigen beveiligingsbedrijf in. Het transportbedrijf zette daarnaast een particuliere speurder in. Dat leverde aanwijzingen op tegen medewerkers van het transportbedrijf, maar nog was de politie niet bereid de zaak ter hand te nemen.
De beveiligingsmedewerker en de particuliere speurder kondigden toen aan zelf met het onderzoek verder te gaan. En zij verzamelden bewijs waar justitie later dankbaar gebruik van maakte.

Toen de organisator van de diefstal voor de rechter stond vroeg de advocaat deze gang van zaken af te keuren. De politie mag opsporingsactiviteiten niet uitbesteden aan particulieren, was zijn mening. De rechten van een verdachte worden daardoor met voeten getreden. De politie moet bijvoorbeeld een verdachte waarschuwen dat hij niet tot antwoorden verplicht is, een beveiligingsmedewerker doet dat natuurlijk niet. Het gerechtshof, opmerkelijk, deelde de zorgen van de advocaat, maar verwierp toch zijn bezwaren. De politie is naar het oordeel van het hof binnen de grenzen van de wet gebleven door passief te blijven toen de beveiligingsman en de particuliere speurder aankondigden door te gaan met hun onderzoek. Pas als de politie hen was gaan aansturen dan zou het een ander verhaal zijn geworden.

De organisator van de gigantische bierdiefstal kreeg trouwens zes maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. Voor de schadevergoeding moet de bierbrouwer naar de civiele rechter.
Bron: Brabants Dagblad

Cookie instellingen