Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Goedkoper bier drinken over de grens

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Goedkoper bier drinken over de grens

12 november 2012 om 13:45

De horeca ziet de bui al hangen. Jongeren zullen na 1 januari 2013 hun plezier buiten Nederland gaan zoeken. 

Jongeren en bier

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat de forse accijnsverhoging op alcohol, die vanaf 2013 in ons land geldt, een oorzaak zou kunnen zijn. 

Verschil

Deze stijging zou €100 miljoen per jaar extra moeten gaan opleveren. Een groot nadeel hiervan is dat de prijzen voor alcohol in Nederland flink verschillen met de prijzen van omringende landen. Voor jongeren wordt het uitgaan over de grens hierdoor een stuk aantrekkelijker.

Lees ook

Laten we eens het verschil bekijken. Voor een biertje bij ons in Nederland betaal je gemiddeld €2.50. In België wordt dit zelfde biertje getapt voor €2.20. Door dit verschil in prijzen gaan jongeren nu al naar Duitsland en België.

''Horeca ondernemers kunnen de concurrentie nauwelijks meer aan, helemaal omdat de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik in Duitsland en België wel op 16 jaar gehandhaafd blijft'' zegt Joris Prinssen van de Koninklijke Horeca Nederland. In Nederland gaat de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Des te meer reden voor jongeren om hun plezier buiten Nederland te zoeken. De KHN is het niet eens met de verhoging van deze leeftijdsgrens. 

Brouwers

De horeca branche staat al een lange tijd onder druk. Dit maakt het voor kroeg eigenaren en discotheekeigenaren moeilijk het bier goedkoop te houden. Er wordt gehoopt dat de bierbrouwers iets zullen doen aan de prijs. Dit omdat de horeca ondernemers de verhoging dan niet hoeven door te berekenen aan hun klanten. Heineken piekert hier niet over en heeft het volgende gereageerd: ''Het gaat om een maatregel van de overheid. Die verhoging rekenen wij, zoals altijd, gewoon door''.

Cookie instellingen