Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gouden medaille voor Brouwerij Hommeles in Lyon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gouden medaille voor Brouwerij Hommeles in Lyon

05 april 2022 om 10:28

Brouwerij Hommeles uit Houten heeft met haar bier ‘Brewer's Breakfast’ een gouden medaille gewonnen op een prestigieuze bierwedstrijd in Lyon.

Brewers Breakfast van Hommeles wint goud in Lyon
Brouwerij Hommeles logo
Brouwerij Hommeles

Brewer's Breakfast van Brouwerij Hommeles

Brewer's Breakfast van Brouwerij Hommeles uit Houten werd in de categorie 'imperial stout' op smaak en aroma met een 9.5 beoordeeld, wat resulteerde in een gouden plak. Reden voor een hoop hommeles en een feestje op Fort Honswijk, het bier-hoofdkwartier.

In de loop van 2021 werd Brouwerij Hommeles benaderd om een exclusief bier te brouwen voor de adventskalender van een grote bierpakketten leverancier. De opdracht was om iets bijzonders te brouwen dat nog niet eerder op de markt was gebracht.

Jos Eberson – brouwer bij Hommeles – nam die uitdaging met beide handen aan en ontwikkelde een recept voor een Breakfast Stout. Dit type bier dankt zijn naam aan gebruik van haver en koffie tijdens het brouwen. Hommeles voegde daar nog cacao aan toe en heeft het bier maandenlang laten lageren op bourbonvaten waar maple syrup in heeft gezeten. Het resultaat: een stevige stout van 12% met uitgesproken koffie en chocoladetonen. Een aantal exemplaren is aan exclusieve verkooppunten aangeboden voor verkoop.

Gouden medaille voor Brouwerij Hommeles in Lyon

Lees ook

Lokale samenwerking

Het selecteren van de juiste ingrediënten is alles bepalend volgens brouwer Jos: “Wanneer we op zoek zijn naar specifieke toevoegingen voor ons bier laten we ons graag adviseren door lokale experts. In dit geval was ik op zoek naar een koffiesoort met een warm aroma, maar laag in vetgehalte. Vettigheid is iets wat je tijdens het brouwen zoveel mogelijk probeert te vermijden omdat het de kwaliteit van de schuimkraag aantast. Voor advies ging ik langs bij mijn buurman Barista de Dominee in Schalkwijk. Hij raadde mij ‘women of serrenia coffee’ aan. Colombiaanse koffie van een initiatief dat alleenstaande moeders en gevluchte vrouwen de gelegenheid biedt om met werk in de koffie-industrie een succesvol bestaan op te bouwen.”

Brouwen, wachten en vertrouwen

Na het verzamelen van alle ingrediënten werd het bier met veel liefde gebrouwen en weggelegd op de bijzondere houten vaten waar maple syrup en bourbon in heeft gezeten. Maandenlang kreeg het bier de kans die prachtige smaken op te nemen. “En dan komt het moment van de waarheid”, vertelt Jos, “wanneer je voor het eerst kunt proeven of het recept dat je in gedachten had ook heeft uitgepakt zoals de bedoeling was. Gelukkig bleek het bier zelfs nog beter dan ik had durven hopen. Het is een van de beste bieren die we ooit hebben gebrouwen. Ik dacht meteen: dat moeten we inzenden voor een internationale biercompetitie!”.

De beoordeling

Gouden Medaille op concours international de Lyon 2022 De Brewer's Breakfast werd ingestuurd naar het bierconcours in Lyon. Een jury van biersommeliers, brouwers en fijnproevers checkt de inzendingen op looks, smaak, geur, textuur en algehele kwaliteit. De vakjury was lovend over de bijzondere breakfast stout en beoordeelde het bier op smaak en aroma met een 9.5. Daarmee was het de beste inzending binnen de categorie en werd het bier beloond met een gouden medaille. 

De Brewers Breakfast is helaas helemaal uitverkocht, maar wordt waarschijnlijk komend najaar opnieuw gebrouwen en verkocht. Binnenkort brengt Brouwerij Hommeles wel een nieuw barrel-aged bier uit: The Monster of Loch Down. Een wee heavy Scotch Ale gerijpt op whiskyvaten. 

Cookie instellingen