Brouwerij Hommeles

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Fresiatuin 20
Postcode
3994 PJ
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (8 jaar actief)
Opgericht in
2011
Type brouwerij
Brouwerijhuurder
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Hommeles

Brouwerij Hommeles in het nieuws

Beer Geeks brouwen voor Stichting ALS

Arrr! meest gewaardeerde bier van provincie Utrecht

Hommeles hopoogst in Odijk

Achtergrond informatie

Stichting Houtens Brouw Collectief en is een initiatief van de Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volker. De Stichting werd opgericht op woensdag 23 november 2011.

Eerst onder de eigen naam maar Brouwerij Hommeles is de nieuwe naam waaronder het Houtens Brouw Collectief vanaf januari 2013 zijn commerciële bieren op de markt brengt. De naam is een afgeleide van 'humulus', de Latijnse naam voor hop. 

Het Houtens Brouw Collectief vond haar oorsprong in 2007 toen Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers elkaar vonden tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Utrecht. Jos en Kees volgden in het verenigingsseizoen 2007/2008 de brouwcursus. Jan Ausems was toen 'brouwmentor'. Jan Ausems volgde diezelfde brouwcursus in 2005 samen met Gert Jan Kok en Jerry Visser. Ton van Valkengoed was toen 'brouwmentor'.

De drie amateurbrouwers besloten gezamenlijk te gaan brouwen. Via een schaakmaatje van Kees, Geurt van de Wal, kwamen ze terecht in Houtzaagmolen De Ster. Geurt was destijds woonachtig op het Molenerf en bood het Houtens Brouw Collectief de gelegenheid om de eerste zaterdag van de maand te brouwen in de cateringkeuken van Molen De Ster. Zaterdag 4 oktober 2008 was de eerste brouwdag in Molen de Ster. Het HBC brouwt iedere eerste zaterdag van de maand in Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3 in Utrecht. De molen is gebouwd in 1721 en vormt een historisch en levendig onderdeel van de Utrechtse wijk Lombok. 

Op 9 september 2011 werd het Houtens Brouw Collectief genomineerd voor de Gouden PINT en op woensdag 2 november 2011 won het Houtens Brouw Collectief de PINT Stimuleringsprijs voor het organiseren van het eerste Utrechtse Bierbrouwers Festival op 14 mei 2011. Motivatie: "Dit festival in mei 2011 bracht een compleet overzicht van de Utrechtse brouwwereld op een unieke locatie. Het festival was uiterst succesvol met een groot aantal bezoekers, ook al omdat het in combinatie met de Molendag gehouden werd. Het succes leidde ertoe dat een 2e editie gepland wordt."

De eerste 500 liter Houtens Honingbier werd gebrouwerij bij Brouwerij Boelens en België. Hierna werden de bieren gebrouweren bij Salland Landbier Raalte.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.