Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Grutte Pier brouwerij eert Friese volksheld

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Grutte Pier brouwerij eert Friese volksheld op diens 500ste sterfdag

28 oktober 2020 om 11:03

De Grutte Pier Brouwerij uit Bartlehiem eert de Friese volksheld Grutte Pier op zijn 500ste sterfdag. De brouwers pakken uit met een moordmysterie over Wierd Jelckama.

Vier Grutte Pier bieren en moordmysterie
Grutte Pier brouwerij logo
Grutte Pier header image

Friese held Grutte Pier

Volksheld en vrijheidsstrijder Grutte Pier leeft ook in de 21ste eeuw voort in het collectieve bewustzijn van de Fryske cultuur. Op zijn 500ste sterfdag spreekt zijn legende nog altijd tot de verbeelding bij jong en oud. Een gedenkwaardig gegeven dat Grutte Pier Brouwerij 28 oktober alle eer aandoet. De brouwers nodigen alle bierliefhebbers uit om mee te helpen de waarheid aan het licht te brengen: wie heeft Grutte Piers trouwste strijdmakker vermoord?

Vandaag op de kop af 500 jaar geleden blies hij in Sneek zijn laatste adem uit: Pier Gerlofs Donia. Van oorsprong een vreedzame landman zou hij de geschiedenis ingaan als de legendarische vrijheidsstrijder Grutte Pier. Anno 2020 heeft Fryslân weliswaar zijn onafhankelijkheid ingeboet. Maar het zou de oude volksheld toch goed doen om vast te stellen dat het volk waarvoor hij streed, welvarend is en de Fryske cultuur in de 21ste eeuw nog springlevend. Hij zou het diep in zijn hart machtig hebben gevonden dat zijn naam in ere wordt gehouden door een stel gerenommeerde brouwers en hun crowd in Bartlehiem.

Wie vermoordde Wierd Jelckama?

Grutte Pier: hartstochtelijk ferdigener van de Friese vrijheid. Maar ook een man met een groot, zorgzaam hart voor ‘zijn’ mensen en een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid. Zijn vriend en strijdmaker Wierd Jelckama laaghartig vermoord: je kunt je voorstellen hoe die tijding Pier schokt. Dat hij op onderzoek gaat om de waarheid aan boven water krijgen , daarover twijfelt hij geen seconde. Grutte Pier zal er alles aan doen dat in zijn macht ligt, om zijn onafscheidelijke strijdmakker recht te doen!

Grutte Pier moordspel Grutte Pier Brouwerij daagt bierliefhebbers uit om samen met de oude vrijheidsstrijder mee op onderzoek te gaan. Op een queeste die voert langs de diepe schaduwen van verlaten gloppen, grachten en pleinen.

Lees ook

Door mistige weiden waar de kilte in je botten kruipt en het onheilspellende visioen van een mysterieuze waarzegster zorgt voor onbehagen. In herbergen van min of meer twijfelachtig allooi. Waar haardvuur en het licht van walmende kaarsen grillige schaduwen werpen op morsige muren en wantrouwige blikken je deel zijn. En onder de lage houten balken van de zoldering gesprekken plotsklaps staken als een vreemdeling té dichtbij komt. Wees op je hoede. Want je hebt geen idee hoe weinig een mensenleven waard is in de rauwe, duistere wereld van de late middeleeuwen.

Extra portie ferdivedaasje

Het Grutte Pier moordmysterie is bedacht door brouwer Frans Filius uit Bartlehiem. Tot leven gebracht wordt dit eenmalige avontuur door schrijver en rasverteller Geart Tigchelaar, met illustraties van het trio Leander de Goede, Fokke van der Hoek en Bart Lentjes. Een verhaal niet alleen verteld in het Nederlands maar ook in het Frysk. Met dit mysterie wil Grutte Pier Brouwerij zorgen voor een extra portie ferdivedaasje. Voor donkere najaarsavonden waarop de door corona opgedrongen alcoholklok bierliefhebbers aan huis kluistert. En tagelyks promoten de brouwers op een speelse manier de Fryske taal.

Het Grutte Pier moordmysterie belooft een collector’s item te worden. Wie belangstelling heeft, kan vanaf 28 oktober alvast zijn of haar exemplaar bestellen via gruttepierbrouwerij.nl/webwinkel/moordmysterie. Vanaf half november is het avontuur verkrijgbaar bij geselecteerde slijterijen, supermarkten en spellenwinkels. Mooi op tijd als origineel cadeau, voor in de schoen of onder de boom. Voor iedereen die zijn hand niet omdraait voor ‘Bûter, brea en griene tsiis…’. Of wie in ieder geval wil leren om die legendarische woorden goed uit te spreken.

Cookie instellingen