Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Grutte Pier brouwerij maakt speciaal vikingbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Grutte Pier brouwerij maakt speciaal vikingbier voor tentoonstelling Fries Museum

02 oktober 2019 om 12:08

Grutte Pier Brouwerij heeft een speciaal bier ontwikkeld voor de tentoonstelling 'Wij Vikingen' in het Fries Museum. Rodulf de Viking is een honingtripel met 7,5% alcohol.

Rodulf de Viking Honingtripel van Grutte Pier
Rodulf de Viking Honingtripel flesje
Grutte Pier brouwerij logo

Rodulf de Viking bier

Rodulf de Viking is een zachte honingtripel van 7,5%. Honing is een belangrijk ingrediënt van het door Vikingen veel gedronken mede. De naam van het bier komt van de Viking Rodulf die in 873 n.Chr. met zijn manschappen Frisia binnenviel. De officiële lancering van het bier vindt plaats op vrijdag 11 oktober in speciaalbiercafé De Markies in Leeuwarden.

Tentoonstelling Wij Vikingen

Rodulf de Viking flesje in de brouwerij Vanaf 19 oktober 2019 tot en met 15 maart 2020 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Wij Vikingen. Aan de hand van archeologische schatten ontdekt de bezoeker dat ‘Viking’ geen volk, maar een levensstijl was. Deze levensstijl omvatte meer dan alleen de beruchte plunderingen. 

Lees ook

De Vikingen waren namelijk ook zeer bedreven handelaren met een uitgebreid netwerk, waar ook de Nederlandse kustbewoners van profiteerden. Het kwam zelfs voor dat Nederlanders zich bij de Vikingen aansloten en deelnamen aan hun rooftochten. In Wij Vikingen vertellen meer dan 500 objecten uit binnen- en buitenland over de complexe relatie tussen de Nederlandse kustbewoners en Vikingen.

Grutte Pier

In 2015 begonnen Frans Filius en Renze Bil de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Hun eerste bier, de Grutte Pier Tripel, won in 2015, 2016 en 2019 de titel van beste tripel van Nederland bij de World Beer Awards in Londen. Rodulf de Viking is inmiddels het achtste bier van de brouwerij en verkrijgbaar bij alle officiële verkooppunten.  

Rodulf

De beruchte Vikingleider Rodulf was de schrik van de Noordzee toen hij in het jaar 873 Friesland binnenviel. Hij beval de inwoners schatting te betalen of anders zou hij alle mannen vermoorden. De Friezen weigerden en gingen de confrontatie aan. In een bloedige strijd hakten ze Rodulf en 800 andere Vikingen in de pan. De Vikingen die het overleefden mochten pas vertrekken toen ze een flinke som zilver hadden betaald.