Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ondanks protest gaat Heineken top 25 procent meer verdienen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heineken top gaat 25% meer verdienen

23 april 2010 om 16:15

Ondanks protesten van onder meer vakbond FNV Bondgenoten steunden de aandeelhouders donderdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Heineken het voorstel om het beloningsbeleid voor de top aan te passen.

Ondanks protest gaat Heineken top 25 procent meer verdienen

Lees ook

De bestuursvoorzitter van Heineken, Jean-François van Boxmeer, ziet met ingang van dit jaar zijn basissalaris toenemen van 750.000 euro naar 950.000 euro. De lange termijnbonus in aandelen komt op 1,25 keer zijn basissalaris. Totaal heeft hij nu een normbeloning van 2,85 miljoen euro, in plaats van 2,25 miljoen in 2009. CFO Hooft Graafland gaat in 2010 van 550.000 naar 650.000 euro. Zijn bonus gaat op gelijke wijze omhoog als van de CEO.

Door FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk en werknemers van Heineken is vandaag actie gevoerd tegen het voorstel om de basissalarissen en bonusregelingen van de Raad van Bestuur fors te verbeteren. Medewerkers van Heineken voelen de beloningen als een harde klap in het gezicht; in de nieuwe cao is er een gematigde loonsverhoging afgesproken.

Met de actie bij Heineken wilde FNV Bondgenoten invloed uitoefenen op het besluit van de aandeelhouders, die het beloningsbeleid op de jaarvergadering moeten goedkeuren.
Heineken commissaris Maarten Das, verantwoordelijk voor het beloningsbeleid van de Raad van bestuur van Heineken, kreeg voorafgaande aan de jaarvergadering een fles zonnebrand ‘factor 20’ uitgereikt van Henk van der Kolk, omdat Heineken beschermd dient te worden tegen 'Over-de-topbeloningen'. Das is voorzitter van de renumeratiecommissie van de Raad van Commissarissen. FNV Bondgenoten wil dat de top van een bedrijf maximaal twintig keer zoveel verdient, inclusief bonussen, als de minst verdienende werknemer in dat bedrijf.

Henk van der Kolk: “De buitensporige beloningen van de top zijn een klap in het gezicht van de medewerkers. Het heeft tot veel onrust op de werkvloer geleid. In een tijd waarin Heineken sterk focust op kostenbesparingen en loonmatiging is het een uitermate vreemd signaal naar de medewerkers toe, dat de top zich niet matigt.”

Cookie instellingen