Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

In de kroeg is acht glazen normaal (volgens onderzoek)

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

In de kroeg is acht glazen normaal (volgens onderzoek)

06 juni 2006 om 14:48

De gemiddelde café bezoeker in Amsterdam drinkt acht glazen alcohol per avond. Dat is veel te veel volgens de Jellinek, die vanaf vandaag duizenden voorlichtingsboekjes verspreidt in uitgaansgelegenheden.

In de kroeg is acht glazen normaal (volgens onderzoek)

Lees ook

De gestegen drankprijzen, gemiddeld geven we per avond veertig euro uit tegenover 35 euro vijf jaar geleden, weerhoudt niemand. Wel drinkt bijna een derde van de ondervraagden zich thuis al in, gemiddeld 2,5 glazen.

De cijfers komen uit een onderzoek dat in 2005 werd gedaan onder 408 bezoekers van Amsterdamse cafés. Het onderzoek, Antenne 2005, werd gedaan door het Bongerinstituut van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van de Jellinek, de instelling voor verslavingszorg en -preventie. In 2000 werd er per avond evenveel ingenomen.

Volgens de richtlijnen van de Jellinek ontstaan er bij meer dan vijf glazen alcohol op een avond lichamelijke risico's zoals verhoogde bloeddruk en overgewicht.

Van de cafébezoekers drinkt 44 procent op een verantwoorde manier, zit 44 procent in de gevarenzone (verscheidene keren per week verscheidene glazen op een avond drinken) en drinkt twaalf procent zoveel dat zij problemen krijgt.

De Jellinek beaamt gezien de cijfers dat de voorlichtingscampagnes van de afgelopen jaren weinig teweeg hebben gebracht. ''Voorlichting is een zwak middel,'' zegt Kerssemakers. ''Daar bereik je geen gedragsverandering mee.''

De Jellinek pleit daarom bij de overheid voor een drietal maatregelen: een reclameverbod voor alcoholische dranken tijdens uren dat jongeren veel tv kijken, een verbod op mixdrankjes in supermarkten en het invoeren van een leeftijdsgrens van achttien jaar.

Cookie instellingen