Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kapotte thermostaat: 49.000 liter bier waardeloos

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kapotte thermostaat: 49.000 liter bier waardeloos

03 juni 2009 om 20:15

Een defecte thermostaat zorgde voor een te hoge temperatuur in de opslagruimte van de brouwerij van Lambik bier in Belgie. Dit verstoorde het gistingsproces van het bier, waardoor het bier waardeloos werd.

 lambikbier

Lees ook

Voor het gisten op fles van lambikbier is een constante temperatuur van 16 graden Celsius vereist. Doordat een thermostaat stukging, liep de temperatuur in een van de opslagkamers op tot 50 graden Celsius:
"Door een falende thermostaat in onze warme kamer zijn 49 000 liter geuze en kriek fel opgewarmd, sommige flessen zijn ontploft, bij andere flessen was de kurk gesmolten.
Gezien wij onze kwaliteitsstandaard niet meer kunnen garanderen bij dit bier hebben wij besloten het niet meer op de markt te brengen. Er zijn een paar containers die misschien niet onder de warmte hebben geleden, wij kiezen er bewust voor ook deze niet te verkopen. "

Het bier heeft ruim 36 uur in de te hoge temperatuur gelegen. Door de hitte zijn drieduizend flesjes stuk gesprongen. De overige 100.000 flesjes bleven heel, maar het bier erin kan niet meer rijpen tot geuzelambik. Hierdoor zal geuzelambik in kleine flesjes de komende zomer slechts mondjesmaat te krijgen zijn. Wel zijn er nog voldoende grote flessen voorradig.

Het bier is overigens nog wel bruikbaar om te distilleren tot graanjenever. Dit zal nu gebeuren een een distilleerderij in Thuin. Daarvoor moeten alle 100.000 flesjes met de hand worden ontkurkt en worden uitgegoten. Een groot aantal vrijwilligers is hiermee afgelopen zaterdag al begonnen.

Cookie instellingen