Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

KHN doet onderzoek naar overstapgedrag van bierleveranciers

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

KHN onderzoekt overstapgedrag van bierleveranciers

17 april 2012 om 13:27

Koninklijke Horeca Nederland laat onderzoek doen naar het overstappen van bierleverancier bij horeca gelegenheden.

Het onderzoek is een vervolg op het het bierrapport ‘Rendement en Relatie’ in 2011. Toen verscheen het rapport naar rendementsopbouw in de drankverstrekkende sector. De uitkomsten logen er niet om: 75% van de cafés is door meer dan alleen een leveranciersrelatie gebonden aan een bierbrouwer, één op de zes panden is eigendom van de bierbrouwer en 11% van de horecabedrijven heeft een geldlening of borgstelling van de brouwer. Conclusie: naarmate de binding tussen brouwerij en horecabedrijf toeneemt, neemt het rendement af.

Lees ook

Nieuwe onderzoek

Het onderzoek van 2011 toont ook aan dat er aspecten in de samenwerking tussen brouwerij en horecabedrijf zijn die een eenvoudige overstap van de ondernemer naar een andere hoofdleverancier van bierin de weg kunnen staan. Bij het nieuwe onderzoek gaat het bureau Panteia/EIM een kort onderzoek doen naar het feitelijke overstapgedrag binnen de sector. Dit betreft alle cafébedrijven in Nederland, ongeacht of zij nu wel of niet zijn overgestapt in de afgelopen jaren.

Goed nieuws voor de consument?

Bier in de Nederlandse horeca is al jaren lang veel duurder dan bier in de supermarkt of slijterij. Waarom is bier zo duur in de kroeg? Elk onderzoek naar de relatie tussen brouwerijen en horeca en daarbij horende bierprijs is goed voor de consument. Het zou toch fantastisch zijn als je voor €1,50 weer een pilsje in een café kan bestellen!?

Cookie instellingen