Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lauw bier is vies

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lauw bier is vies

02 oktober 2006 om 11:50

Een geoefend bierdrinker zal het naar-kokhals-neigend-gevoel bij een lauw biertje waarschijnlijk herkennen.

lauw bier

Toen streek de vraag: waarom is lauw bier vies en koud bier vers uit de koelkast niet?

Er zijn in totaal 5 basissmaken: zuur, zout, zoet, bitter en hartig. Op het moment dat de smaakstoffen onze smaakreceptoren (de smaak-ontvangers) van de papillen op onze tong raken gaat er een soort deur in de papil open. Door deze deur stapt er een elektrisch signaal richting de hersenen en die vertalen het in een smaak.

Door onderzoek van het laboratorium voor fysiologie van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) blijkt dat die deur bij een lage temperatuur tot ongeveer 15 graden Celsius bijna niet open gaat. Vanaf 37 graden gaat hij dan weer heel erg open. Hoe warmer of kouder een stof, hoe meer op de extremen, hoe sterker het elektrisch smaaksignaal dat naar het brein wordt gestuurd. Lauw bier zorgt dus voor een meer reageren van de hersenpoort en smaakt daardoor bitterder. Lauw bier is vies, ook volgens de wetenschap...

Cookie instellingen