Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Van boom tot bier | Lowlander met sparrennaalden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lowlander bier gemaakt van bomen

08 oktober 2019 om 09:28

De dagen worden weer korter en kouder; tijd om binnen de warmte op te zoeken. Dat kan met donkere, zware en vaak zoete bieren maar dat zijn meestal geen toegankelijke doordrinkers. Lowlander Winter I.P.A. is echter een smaakvol maar goed doordrinkbaar bier.

Van boom tot bier
Lowlander beer logo
Lowlander Winter IPA

Lowlander Winter I.P.A.

Hoe je je gasten toch lekker binnen houdt? Ga tegen de stroom in en bied ze een Lowlander Winter I.P.A. aan; een verfrissende White I.P.A. gebrouwen met sparrennaalden en jeneverbes. Het succes van vorig jaar bewijst dat Lowlander klaar is voor een nieuwe herfstbier traditie; Lowlander verkocht maar liefst 1 flesje per minuut! En dankzij die sparrennaalden vertel je je gast nog een mooi verhaal ook: die komen namelijk van vorig jaar gedoneerde kerstbomen; een mooi voorbeeld van hoe afval kan worden hergebruikt voor een natuurlijk smaakvol bier.

Bij Lowlander worden er lekkere bieren met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals gebrouwd. Botanische ingrediënten komen letterlijk uit de natuur, maar vaak zijn de voor ons waardevolle botanicals ook een afval- of reststroom; denk bijvoorbeeld aan geperste sinaasappelschillen. Voor de één ‘waste’, voor ons bomvol ‘taste’! 

‘Waste to taste’

Nederlanders halen ieder jaar zo’n 2.5 miljoen echte kerstbomen in huis, waarvan een groot deel na de jaarwisseling op straat, in de versnipperaar of in een vreugdevuur eindigt. Dan kan anders dacht Lowlanders Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “Botanicals komen letterlijk uit de natuur, maar vaak zijn de voor ons waardevolle botanicals ook een afval- of reststroom; wat voor de één ‘waste’ is, zit voor Lowlander bomvol ‘taste’! Dus toen ik in januari 2018, tijdens een rondje hardlopen, de straten vol zag liggen met afgedankte kerstbomen kreeg ik het idee hier volgende winter een bier van te brouwen”.

Lees ook

Bier gebrouwen met 150 bomen

Lowlander riep alle Nederlanders op hun kerstboom te doneren en haalde daarmee ruim 150 bomen op. Met de hand werden alle naalden geplukt en geconserveerd, waarna ze samen met jeneverbes gebrouwen werden tot een frisse 5% Winter IPA. Met aroma's die doen denken aan een winterse boswandeling en een hoppig citruskarakter is de Winter IPA een verrassend verfrissend bier voor de korte, donkere dagen. Check de video om te zien hoe Lowlander van de bomen bier wist te maken.

Draag je naaldje bij

Frederik: “Naast dat we met deze kerstbomen een smaakvol bier hebben gebrouwen zagen we wat deze oproep deed qua bewustwording; de impact was enorm! Dat zette ons aan het denken voor volgende kerst: wat nu als we proberen kerstbomenafval te voorkómen in plaats van te recyclen?”

Zo ontstond het idee om samen met Adopteer een Kerstboom (een kweker van eigen bodem die al jaren aan hergebruik van kerstbomen doet) een biologisch, duurzaam Lowlander kerstbomenbos te kweken. Voor iedere verkochte Winter IPA doneert Lowlander €0,05 voor de aanplant. Want hoe meer kerstbomen er geadopteerd kunnen worden des te minder afval. Zodat steeds meer Nederlanders kunnen genieten van een gezellige én duurzame kerst. Draag je naaldje bij en koop een Lowlander Winter IPA.

Cookie instellingen