Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lowlander maakt jenever van verspild bier uit de horeca

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lowlander maakt jenever van verspild bier uit de horeca

17 maart 2021 om 13:39

De horeca lijkt miljoenen liters bier te gaan verspillen ten gevolge van de aanhoudende lockdown. De Amsterdamse brouwerij Lowlander heeft plannen met dit bier.

Lowlander haalt bier op uit de horeca
Lowlander IPA met bijzondere bitterballen
Lowlander IPA flesje en glas op tafel met ingredienten

36 miljoen glazen bier

Wegens de aanhoudende lockdown dreigt de horeca zo’n 9 miljoen liter bier te verspillen, zo blijkt uit een schatting van de Vereniging Nederlandse Brouwers. Dat is gelijk aan 36 miljoen glazen bier. Botanisch brouwer Lowlander komt met een oplossing: ze halen bierfusten met een verstreken THT-datum op bij zoveel mogelijk bars, cafés en restaurants en maken hier een smaakvolle jenever van. Horecazaken kunnen zich tot 29 maart inschrijven op de website van Lowlander. In ruil voor iedere ingeleverde bierfust, krijgen deelnemende horecazaken een fles Lowlander I.P.A. Jenever terug.

Minder verspilling, meer smaak

Lowlander IPA flesje en glas op tafel Precies een jaar na de aankondiging van de eerste lockdown, lijkt het erop dat de horeca binnenkort weer open mag. Toch heeft deze lange periode van gesloten deuren ervoor gezorgd dat veel zaken met bier overschotten achterblijven. De hoeveelheid bierfusten die tegen de THT-datum lopen - of hier zelfs al overheen zijn - kunnen met de heropening van de horeca niet meer geschonken worden.

Zonde!”, vindt oprichter en Chief Botanical Officer van Lowlander Frederik Kampman. “Bij Lowlander staan we voor natuurlijke smaak en topkwaliteit. Voor ons is het dan ook meer dan vanzelfsprekend om de onbruikbare bierfusten gratis om te wisselen voor nieuwe, verse varianten. Zo hebben wij als kleine brouwer inmiddels bijna 100 duizend glazen bier equivalent aan fusten teruggehaald en vervangen vanwege de lockdown. Door jenever te maken van bier overschotten bieden we niet alleen een kleine oplossing voor een veel groter probleem, maar creëren we ook bewustwording rondom dit thema. We willen graag laten zien dat bier weggooien nooit een optie hoeft te zijn.” 

Lees ook

Nog altijd even relevant

Tijdens de eerste lockdown ontstonden er al mooie initiatieven om een groot deel van het verspilde bier een nieuwe bestemming te geven; zo werd er al veevoer en handgel van gemaakt. Toch blijkt dat de urgentie ook nu nog enorm hoog is. “We besloten eens rond te vragen bij zo’n 100 verschillende horecazaken. Al snel kwam naar voren dat veel horecaondernemers nog steeds met oude bierfusten opgescheept zitten waar ze niets meer mee kunnen”, vertelt Frederik.

Om te voorkomen dat er nog meer dan 9 miljoen liter bier door de gootsteen gespoeld wordt, kan het bier door Lowlander opgehaald worden. Voor iedere ingeleverde bierfust I.P.A. krijgt de desbetreffende horecazaak een fles premium Lowlander I.P.A. Jenever terug.

Een sympathieke comeback

Het is niet de eerste keer dat Lowlander bier omtovert tot jenever. In 2018 sloegen ze de handen ineen met distilleerderij Wynand Fockink voor de allereerste I.P.A. Jenever van Nederland. De eerste 1500 flessen waren binnen een maand uitverkocht.

Als botanisch brouwer laten wij ons inspireren door de wereld van kruiden, specerijen en fruit. Deze ingrediënten zijn niet alleen de basis voor onze bieren, maar ook voor jenever. De perfecte combinatie voor een uniek en karakteristiek drankje, als je het ons vraagt”, aldus Frederik Kampman. “Des te mooier vinden we het om deze keer met bier te werken dat anders verspild zou worden. Zo ontlasten we de horeca en zorgen we er tegelijkertijd voor dat een restproduct weer waardevol én smaakvol wordt.” 

Zo werkt het

Bars, cafés en restaurants kunnen zich tot 29 maart inschrijven op de website van Lowlander om hun overgebleven bierfusten op te laten halen. Voor iedere bierfust die wordt ingeleverd, krijgt de horecazaak een fles Lowlander I.P.A. Jenever ter waarde van €25 terug. Voor de inzamelingsactie vraagt Lowlander specifiek naar de bierstijl I.P.A. - deze mag van elk biermerk afkomstig zijn.