Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Meer controle op biersmokkel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Meer controle op biersmokkel

03 december 2012 om 11:56

Al eeuwenlang wordt er gesmokkeld. Ook bier behoort tot de smokkelwaar. Om illegale import van bier uit het buitenland tegen te gaan, hebben Frans Weekers (staatssecretaris van Financiën) namens de douane en Cees-Jan Adema (directeur Nederlandse Brouwers), een Memorandum of Understanding ondertekend.

ondertekening

Memorandum of Understanding

Het Memorandum of Understanding is een samenwerkingsovereenkomst, een document waarin twee of meerdere partijen een overeenkomst aangaan om gezamenlijk in actie te komen. Meestal is dit niet meer dan een intentieovereenkomst om iets samen te gaan doen. Het wordt vaak gebruikt in gevallen waarin het voor partijen niet tot een juridische verbintenis hoeft te leiden. 

In deze overeenkomst is nu afgesproken wat beide partijen aan elkaar hebben. Wat mogen ze bijvoorbeeld van elkaar verwachten in het uitwisselen van informatie en gegevens.

Lees ook

Doel van de overeenkomst

Het uitgangspunt van deze ondertekening is inzicht krijgen in de import van bier waarover geen accijns wordt betaald, en de controle op de naleving van accijnsregels voor de handel in bier te verbeteren. Op deze manier wordt er meer rekening gehouden met mensen die wél belasting betalen, en wordt het speelveld in de gaten gehouden.

Staatssecretaris Weekers is verheugd over de ondertekening: “Concurrentievervalsing en belastingontduiking zijn oneerlijk tegenover bonafide ondernemers en alle andere belastingbetalers die gewoon hun bijdrage aan de schatkist leveren. De brouwers en ik zijn dan ook zeer gemotiveerd fraudeurs aan te pakken.”

Ook Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, is het hiermee eens: “Bieraccijnstoerisme en illegale import zijn voor de brouwers en voor de schatkist een groot probleem. Wij schatten in dat 1 op de 10 glazen bier wordt verkocht zonder dat daar accijns over wordt betaald. Dit leidt tot gederfde inkomsten voor de schatkist en banenverlies bij de brouwers en supermarkten. Het treft de brouwers die actief zijn in de grensstreken het meest'', aldus Adema.

Goedkoper bier over de grens

De reden om illegaal bier te importeren naar Nederland is dat accijns op drank in het buitenland lager ligt. Hierdoor is het bier vele malen goedkoper dan in Nederland. In Duitsland is de accijns op bier vier keer lager dan in Nederland. Voor een krat bier kan dit leiden tot een verschil van wel 3 euro! Het bier wordt vaak gekocht bij drankhallen langs de snelwegen. Hier zal ook meer controle moeten komen. Hoe de douane het controleren gaat verbeteren, is nog onbekend.

Cookie instellingen