Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Reinheitsgebot, wat is dat? | Duitse warenwet voor bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is het Reinheitsgebot?

In Duitsland wordt al meer dan 500 jaar bier gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Het Reinheitsgebot schrijft voor dat bier alleen mag bestaan uit water, gerst en hop zonder toevoegingen.

Het Reinheitsgebot

Wat is het Reinheitsgebot?

In Duitsland wordt al meer dan 500 jaar bier gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Dit geldt al sinds de 16e eeuw en het bepaalt dat Duits bier alleen mag bestaan uit vier ingrediënten. Er mocht in eerste instantie alleen water, gerst en hop worden gebruikt. Gist werd later toegevoegd aan de warenwet toen men de rol ervan in de fermentatie begreep.

Het Reinheitsgebot gold in eerste instantie alleen voor de regio Beieren. Maar sinds 1919 geldt de wet voor heel Duitsland. De warenwet werd in eerste instantie ingevoerd om bierbrouwers geen concurrenten te maken met bakkers die tarwe en rogge volop konden blijven gebruiken.

 Daarmaast werd de wet werd ingevoerd om bierdrinkers te beschermen tegen gevaarlijke ingrediënten. Het was Wilhelm IV die daarom het Reinheitsgebot introduceerde in 1516. In het midden van de 16de eeuw werd ook tarwe als graan geaccepteerd in bier en werd gist officieel toegevoegd aan de wet. 

Voordelen en Nadelen

De Duitse warenwet heeft de Duitse bieren een gedegen internationale reputatie van een zuiver product opgeleverd. Helaas brengt het Reinheitsgebot niet alleen voordelen.

De Duitsers keken soms met enige afgunst naar bijvoorbeeld de Belgen. Die mogen namelijk naar hartenlust experimenteren met toevoegingen zoals vruchten, kruiden en suikers. En dat kan een voordeel zijn nu internationaal de vraag groeit naar steeds meer verschillende biersmaken.

Reinheitsgebot Er zijn door de invoering van het Reinheitsgebot wel wat lokale bierspecialiteiten verloren gegaan, zoals de Noord-Duitse gekruide bieren en kersenbieren. Een aantal specialiteiten als Kölsch, Gose en Altbier hebben de invoering ervan wel overleefd. 

Lees ook

Als je als Duitse brouwer wilt brouwen en je eindproduct bier wilt noemen, dan dien je je nog altijd aan het Reinheitsgebot te houden. In Beieren geldt de wet nog heel strikt, in sommige andere delen van Duitsland zijn bepaalde suikers wel toegestaan als additief aan het bier.

Internationaal wordt de Duitse wet als belemmering gezien door craft brouwerijen. Bijvoorbeeld de Duitse brouwerij Hopfmeister brouwt hun Gurken Gose, een zuur bier met verse Beierse komkommers, dan ook niet in Duitsland. Op deze manier mag het product wel bier heten. 

Inmiddels zijn er dus Duitse craft brewers die niet volgens het Reinheitsgebot brouwen. Op het etiket wordt meestal vermeld als een bier wél volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen en er mag geen Reinheitsgebot op het etiket worden vermeld als het bier toegevoegde stoffen bevat. 

Werelderfgoed

Het Reinheitsgebot werd in 1516 ingevoerd en bestond in 2016 dus al 500 jaar. De Duitse federatie van bierbrouwers wilde dat het de status van werelderfgoed zou krijgen. Waar de Belgische biercultuur wel als immaterieel werelderfgoed wordt erkend, geldt dat tot op heden niet voor het Duitse Reinheitsgebot. 

Strikte Reinheitsgebot vervallen 

In 1993 werd er een meer liberale Duitse bierwet van kracht, waardoor de strikte eisen die het originele Reinheitgebot dicteerde niet meer gelden voor Duitse brouwers. Toch brouwen veel brouwerijen in Duitsland nog volgens het Reinheitsgebot, maar dat is sinds 1993 dus niet meer verplicht. 

Het 'Vorläufiges Biergesetz' van 1993 is een iets uitgebreidere versie van het Reinheitsgebot, die bepaalt dat voor elk in Duitsland gebrouwen bier van lage gisting alleen water, gerstemout, hop en gist mag worden gebruikt. Bovendien staat de wet het gebruik van hoppoeder of gemalen hop en hopextracten toe, evenals stabilisatie- en klaringsmiddelen zoals PVPP. Voor bieren van hoge gisting gelden dezelfde regels, met de toevoeging dat een grotere verscheidenheid aan gemoute granen kan worden gebruikt, evenals pure suikers voor smaak en kleur.

Opvallend is dat bijvoorbeeld het gebruik van rijst en maïs verboden is. Het toevoegen van kunstmatige aroma's, kleurstoffen, enzymen, emulgatoren en conserveermiddelen is niet toegestaan ??in bier - dit geldt voor alle bieren die in Duitsland zijn geproduceerd voor de Duitse markt. Het Duitse Reinheitsgebot heeft in het buitenland geen betekenis. Brouwers mogen daar additieven gebruiken en rijst en maïsmout zijn voor hen ook toegestaan.

Nederlandse warenwet voor bier

In Nederland bepaalt de Warenwet wanneer iets bier mag worden genoemd en welke additionele eisen er worden gesteld aan bijvoorbeeld 'pils'. Deze definities zijn wettelijk vastgelegd in het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen.

Cookie instellingen