Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

'Mei' van Gorter centraal op bijzondere bieravond

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

'Mei' van Herman Gorter centraal op bijzondere bieravond

03 mei 2022 om 10:25

Brouwerij Hoop en KET organiseren op 12 mei een bijzondere thema-avond, inclusief lancering van een nieuw bier, allemaal rondom het 'beroemdste gedicht van Nederland'.

v.l.n.r. Raymond van der Laan, brouwer Pierre Yves en biersommelier Derek Walsh in Brouwerij Hoop
Brouwerij Hoop logo
Brouwerij Hoop Restaurant

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’

Het is de eerste van maar liefst 4381 versregels die Wormerveerder Herman Gorter schreef in 1889. Het gedicht ‘Mei’ van deze schrijver behoort tot het absolute vaderlandse erfgoed en vanwege de Zaanse roots was het voor bierjournalist en Zaankanter Raymond van der Laan een mooie inspiratie om een bier te ontwikkelen.

Mei van Herman Gorter Deze vraag (‘ontwikkel een bier!’) was hem namelijk voorgelegd door de mensen van Brouwerij Hoop. In hun serie Limited Editions, tien per jaar in totaal, wordt altijd een versie ingeruimd voor ‘een bekende craft-bier persoon, niet zelf zijnde een brouwer’. Als schrijver en journalist schrijft Raymond geregeld over bieren. Daarnaast is hij bestuurslid van de overkoepelende Craft organisatie in Nederland en, bovenal, streekgenoot!

Lees ook

Avondprogramma Brouwerij Hoop

Om de introductie van het bier echt een inhoudelijke lading te geven wordt er een speciale avond georganiseerd. Uiteraard zal Raymond van der Laan toelichting geven op het bier, hoe hij de link legt met Gorter om, als slotakkoord, met de aanwezigen, het bier te dopen. Daarvoor zal een drietal voordrachten worden gehouden.

Ten eerste zal de bekende Zaanse historicus Hans Luiten een verhaal doen over de tijd waarin de Zaanstreek verkeerde zo aan het einde van de 19e eeuw. De opkomst van de arbeidsemancipatie speelt daarbij een grote rol en niet toevallig was Herman Gorter ook een van de oprichters van de voorloper van de CPN. Daarnaast zal Hans Luiten ook optreden als moderator van het inhoudelijke programma. Verder zullen er voordrachten zijn van de Stadsdichters, Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. Het gaat immers om poëzie! Zij zullen ter gelegenheid van deze avond een nieuw en passend gedicht voordragen. Tot slot zal Hans Luiten in gesprek gaan met Loranne Davelaar, woonachtig in Zaandijk en verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Zij is lid van de Gorter Organisatie, een club die zich ontfermt over zijn literaire erfgoed. Kortom, een boeiend en vooral interactief programma waarbij aan het einde de fusten worden aangeslagen!

Sprekers tijdens thema-avond Brouwerij Hoop

De inloop is vanaf 19.30 uur, dan sluit ook de keuken voor het diner. De avond zelf vangt aan om 20.00 uur en zal, met inbegrip van een pauze van 20 minuten, tot 21.50 duren. Kaarten voor de lezing zijn te bestellen en kosten €7,50 per stuk. Ze zijn goed voor entree en een ‘Mei’ biertje naar het recept van Raymond van der Laan (of een ander drankje naar keuze). Reserveren kan door een e-mail te sturen aan events@brouwerijhoop.nl o.v.v. 'Lezing Mei'. Er is ruimte voor max. 90 personen en er wordt een volle zaak verwacht, dus snel reageren is handig.

Cookie instellingen