Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Minderjarigen kopen online makkelijk alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Minderjarigen kopen online makkelijk alcohol

22 januari 2014 om 12:30

Minderjarigen komen nog steeds makkelijk aan alcohol. Vooral online kunnen ze hun slag slaan. Bierkoeriers controleren slecht op de leeftijd van kopers.

geen 18 geen druppel

Minderjarigen online makkelijk aan alcohol 

Het is voor minderjarigen nog steeds te makkelijk om aan alcohol te komen. Vooral bierkoeriers controleren slecht op de leeftijden van kopers. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Voor dit onderzoek werden 15-jarige mysteryshoppers ingezet. In alle gevallen dat de mysteryshoppers alcohol via internet bestelden, kwamen ze makkelijk aan de drank.

Het is een bekend probleem dat jongeren via internet makkelijk aan alcohol kunnen komen. In 2011 bleek ook al dat bierkoeriers het niet al te nauw namen met de leeftijdscontroles.

Lees ook

Leeftijdscontroles als geheel wel verbeterd

In 2013 werd er gemiddeld in 47 procent van de gevallen gecontroleerd of de koper van de drank wel de juiste leeftijd had. In 2011 bedroeg dit aantal slechts 28 procent. Staatssecretaris van Rijn vindt dit echter nog steeds onvoldoende. "Met elkaar kunnen we bij een gemiddelde van 47 procent niet anders concluderen dat het glas half leeg is. Daarin moet echt een forse verbetering komen.

De staatssecretaris maakt zich ook zorgen om de leeftijdscontroles bij aankoop van alcohol via internet. "Dat het onze 15-jarige mystery shoppers in alle gevallen is gelukt om alcohol via internet thuisbezorgd te krijgen is gewoon niet goed."

Uit het onderzoek bleek dat slijterijen het best controleerden op leeftijd. In 73 procent van de gevallen werd er bij aankoop van sterke drank gecontroleerd op leeftijd, bij de aankoop van zwak-alcoholische dranken was dit bij 63 procent van de gevallen. Daarna kwamen de supermarkten en de horeca.

Cookie instellingen