Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Mistery of Beer: Zwaartste bier ter wereld en gebrouwen in Nederland

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Mistery of Beer: Zwaartste bier ter wereld

02 november 2012 om 11:47

Brouwerij het Koelschip uit Almere heeft het zwaarste bier ooit gebrouwen. De naam is Mistery of Beer en heeft 70% alcohol.

Mistery of Beer
Koelschip 't

Brouwerij 't Koelschip is afgelopen jaren in een soort van wedstrijd verzeild geraakt met brouwerij Brewdog. Er werden steeds meer extreem zware bieren gebrouwen. Afgelopen maand werd door een andere Schotse brouwerij, Brewmeister, het bier Armageddon gebrouwen. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 65%. Mistery of Beer is hier een reactie op.

Mistery of Beer

Armageddon vonden brouwer Jan Nijboer en zijn vrouw een vreselijke naam. De naam van het nieuwe bier van Brouwerij 't Koelschip moest dus anders. Nijboer en zijn vrouw hebben hier lange tijd over nagedacht en kwamen tot de conclusie dat zij precies weten hoe dit bier gemaakt is. Maar voor anderen is dit brouwproces een mysterie. Vandaar de naam Mistery of Beer.

Is bier van 70% nog wel bier?

Bier van 70% is dat eigenlijk nog wel bier te noemen? Ja het is nog wel bier, want het is namelijk een bierproduct. Mistery of Beer is gemaakt van bier. Alleen wordt er later nog wel alcohol aan toegevoegd. Het smaakt ook naar bier. Mistery of Beer is een erg hoppig biertje. Maar het smaakt wel anders dan 'normale bieren', je kan de alcohol natuurlijk proeven. Maar dat is logisch aangezien er 70 procent in zit.

Lees ook

Brouwproces

Er wordt een 'normaal' bier gebrouwen. De ingrediënten hiervan zijn onder andere hop uit de eigen hoptuin van brouwerij 't Koelschip, gerst, mout en een speciale biergist. De alcohol wordt door bevriezing uit het bier gehaald. Daarna wordt aan het bevroren bier alcohol toegevoegd. Er wordt meer alcohol toegevoegd dan dat eruit is gehaald. Het bier wordt weer vloeibaar en dit geval zit er 70% alcohol in.

We kunnen natuurlijk niet eeuwig doorbrouwen naar bieren van 100%. Want dat is geen bier meer maar pure alcohol. Volgens Nijboer is het vreselijk lastig om een bier van 80% te brouwen, dat zal wel ongeveer het maximum zijn. Want bier moet natuurlijk ook nog wel te drinken zijn én het moet altijd nog naar bier smaken.

Mistery of Beer kopen

Een 33cl. fles van Mistery of Beer is te koop voor €45,-. Deze flessen hebben een beugel afsluiting, zoals ook op het plaatje te zien is. Dit heeft als grote voordeel dat je een fles niet in één keer hoeft leeg te drinken. Want dat is met een bier van 70% natuurlijk niet gezond meer. Vaasjes of fluitjes zijn geen bijpassende glazen, maar eerder hele kleine shotglaasjes. Alleen dan zul je dit bier niet achterover moeten gooien.

Het bier is alleen bij Brouwerij 't Koelschip in Almere te koop.