Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nederlands bier wordt veel duurder in Frankrijk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nederlands bier wordt veel duurder in Frankrijk

29 november 2012 om 15:19

De Franse biertaks die met 160 procent omhoog gaat, zorgt niet alleen in België, maar ook in Nederland voor onrust. De export van de Nederlandse bierbrouwers naar Frankrijk komt hiermee extra onder druk te staan.

Bier duurder

Accijnsverhoging

Eerder schreven wij een bericht over de accijnsverhoging op Belgische bieren in Frankrijk. Inmiddels is duidelijk dat de Franse regering voet bij stuk houdt: de regeling aangaande accijnsverhogingen op Belgisch bier zal uitgevoerd gaan worden. Dit tot grote ergernis voor onze zuiderburen. Ook Nederland last krijgen van deze accijnsverhoging in Frankrijk.

Brouwers in Nederland produceren jaarlijks 24 miljoen hectoliter bier. Hiervan is 14 miljoen hectoliter bedoeld voor export naar het buitenland. Frankrijk krijgt ruim 5 procent van deze export. In totaal is dit 700.000 hectoliter, wat gelijk staat aan ruim 212 miljoen bierflesjes!

Lees ook

Wie op een Frans terras zit zal voor een Nederlands biertje straks meer moeten gaan betalen. Per biertje kan dat € 1,50 meer gaan kosten. Dit komt doordat Frankrijk de biertaks met ruim 160 procent gaat verhogen.

Overleg

Brewers of Europe is nu in gesprek met de Europese Commissie om te kijken of de accijnsverhoging is toegestaan. Vreemd is dat de accijns op bier met 160 procent wordt verhoogd, terwijl er met de belasting op wijn niets gebeurd. De Franse regering noemt gezondheid voor de inwoners één van de standpunten voor de verhoging. Dit klinkt tegenstrijdig als wijn hetzelfde blijft kosten.

Cees Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, waarschuwde dat de export van de Nederlandse bierbrouwers extra onder druk zal komen te staan. ''Wij worden hierdoor benadeeld want de accijnsverhoging geldt alleen voor bier. Het prijsverschil met wijn wordt zo wel heel erg groot'', aldus Adema.

Cookie instellingen