Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuw GraanGeluk bier wint direct goud | BBC 2020

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuw GraanGeluk bier wint direct goud

04 december 2020 om 14:16

GraanGeluk, het nieuwe bier van Stadsbrouwerij Wageningen in samenwerking met een natuurboer, heeft direct goud gewonnen op de Brussels Beer Challenge 2020.

Drie mannen proosten met GraanGeluk bier
GraanGeluk bier logo
Graangeluk flesje bier zwevend

GraanGeluk bier

Gelders Graangeluk bier logo Het nieuwe Gelders GraanGelukbier van natuurboer Marcel van Silfhout en Stadsbrouwerij Wageningen heeft goud gewonnen op de prestigieuze internationale Brussels Beer Challenge. Een bijzondere eer voor GraanGeluk en de Wageningse brouwers, want de twee gebruikte granen, zomergerst en het zeldzame Veluws Kruiprogge komen van het ecologische Westbergveld op de Wageningse Berg. Het lokale Gelders Graangeluk (6,2 procent) is verkozen tot het beste speciaalbier ter wereld in de categorie onder de 7 procent alcohol.

Lokale granen

De Wageningse brouwers Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing en GraanGeluk- initiatiefnemer (en voormalig onderzoeksjournalist) Marcel van Silfhout zijn trots op de internationale erkenning. Het was hun gezamenlijke missie om een prachtig bier te ontwikkelen van historische granenteelt op de lokale en regionale Gelderse streekakkers op de zuidwestelijke Veluwezoom. De rogge en gerst zijn op een steenworp afstand van de brouwerij geoogst, het Wageningse Westbergveld. Vanaf mei 2017 teelt Van Silfhout hier inheemse en zeldzame granen zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit, Veluws Kruiprogge en zomergerst. Lebbing: ‘We hebben alles ingezet op een fijne, granige beleving. Sluit je ogen, proef die eerste slok en voel hoe je tussen de wuivende zomergerst op die goudgele akker staat, bovenop de Wageningse Berg!’

Lees ook

Mouterij

Vloermouterij Masterveld logo De robuuste smaak en het gouden, amberkleurige van Graangelukbier is ook te danken aan het vakmanschap van mouter Jan Legters van Vloermouterij Masterveld uit het eveneens Gelderse Winterswijk. Masterveld heeft de zomergerst gemout en geroosterd waarbij de mout warmer is afgeëest zodat een vollere en rijkere smaak ontstaat. In Wageningen is de Veluws Kruiprogge toegevoegd, een uniek graan dat alleen Van Silfhout teelt. Hij heeft het vanuit een historische zadenbank geherintroduceerd op de Veluwezoom.

Schapenkudde

Tussen de granen hebben ecoloog Peter Verbeek (Natuurbalans) en agronoom Udo Prins (Louis Bolkinstituut) twaalf soorten bedreigde (rode lijst) inheemse akkerkruiden gezaaid. Tevens komt de traditioneel gescheperde schaaspkudde van Clemens Oude Groeniger (Grebbeveld Schapen en Zo) voor de roggebegrazing, stoppel-na-beweiding en de natuurlijke zadenverspreiding van de akkerkruiden op alle Graangelukakkers in het Renkums Beekdal. Op het nieuwe bieretiket komen al deze ingrediënten samen. Het agro-ecologische én korte ketenproject (regionale markt) wordt mogelijk gemaakt vanuit de gelijknamige GetaCrowd crowdfundcampagne www.graangeluk.nl en heeft ook de steun van de Provincie Gelderland en de gemeentes Wageningen en Renkum.

Brussels Beer Challenge 2020

Graangeluk flesje bier zwevend op een gele achtergrond De 9e Brussels Beer Challenge vond dit jaar plaats in Brussel. De proeverij was begin november. De laatste resultaten werden vrijdag 27 november via de website bekend. Het panel bestond uit biersommeliers, gespecialiseerde journalisten, bierdistributeurs, barkeepers, brouwers en doorgewinterde bierliefhebbers. Met een blinde proefsessie op basis van zintuiglijke criteria beoordeelden zij 1545 ingezonden bieren die vervolgens voor alle negen categorieën in een top drie van gouden, zilveren en bronzen medailles werden verkozen. Ter vergelijking: in dezelfde categorie als Gelders GraanGeluk kregen La Trappe Puur (Swinkels Family Brewers) en Lambico Faro van de Belgische brouwerij Timmermans zilver.

Felicitaties

Peer Swinkels, topman van Swinkels en eigenaar van La Trappe feliciteerde Van Silfhout en de Wageningse brouwers: ‘Mooie erkenning!’ aldus Swinkels. ‘Dat je ons verslagen hebt zegt wel wat.’ Felix Wilbrink, culinair journalist en bierexpert van de Telegraaf schreef in maart dit jaar lovend: ‘het beste bier’. Wilbrink: ‘Ik zei al dat jullie deze prijs zouden winnen!” Ook bierkenner Bert Couperus van het online vakmagazine Bierista is onder de indruk dat het in de bierwereld volstrekt onbekende Graangelukbier goud wint. Couperus: ‘Volledig terecht want Dennis Lebbing en Stefan Duurkoop zijn echt gepassioneerde en kundige vakmannen. Een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge win je niet zo maar!

Cookie instellingen