Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brussels Beer Challenge 2020: 'De Covid-editie'

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brussels Beer Challenge 2020: 'De Covid-editie'

02 december 2020 om 12:18

Verschillende speciaalbieren wisten afgelopen week de jury te overtuigen tijdens de Brussels Beer Challenge 2020. Brasserie Dupont werd verkozen als beste brouwerij en 'Vriend of vijand' van Browar Rockmill was het beste bier van de competitie.

Man proeft bier tijdens de Brussels Beer Challenge 2020
Jurylid met mondkapje op en een Brussels Beer Challenge bord in de hand
Man proeft bier en man op de voorgrond maakt notities tijdens Brussels Beer Challenge

Brussels Beer Challenge 2020

Juryleden tijdens de Brussels Beer Challenge in een mooie pose De 9e Brussels Beer Challenge vond plaats in Brussel van 26 oktober tot 6 november met alle nodige veiligheidsmaatregelen en gezondheidsmaatregelen. Het niveau van de keurings- en proefomstandigheden was even hoog als bij de vorige edities, met juryleden die voornamelijk uit België afkomstig waren.

Meer dan 1.500 bieren, 1.546 om precies te zijn, schreven zich in voor de gerenommeerde biercompetitie. Gezien de aanhoudende pandemie was dit een sensationeel succes. 

Grote winnaars

'Brasserie Dupont' (BE) wint de prijs voor de Beste Brouwerij. Het Beste Bier in de competitie is 'Vriend of vijand' van 'Browar Rockmill' (PL). Bekijk alle winnaars van de Brussels Beer Challenge 2020 op http://www.brusselsbeerchallenge.com/nl.

Cijfers en trends 2020

- België behield zijn leiderschap met 79 onderscheidingen, gevolgd door de Verenigde Staten (31), Italië (30), Nederland (23), Brazilië (16), Frankrijk (13), Canada (10) en China (9).

- De competitie wordt steeds internationaler met inzendingen uit 36 landen dit jaar, waaronder Australië, Zuid-Korea, Bolivia en Oekraïne.

- NEIPA" is de snelst groeiende categorie met 43 inzendingen.

Lees ook

- De populairste categorieën zijn "Belgische Tripel" (71), "Belgisch Witbier" (46) en "Herb & spice”" (44).

- De categorieën 'Alcoholvrij' en 'Laagalcohol' zijn in volle opkomst.

Gouden Nederlands bier

Nederlandse bieren wisten ook verschillende awards in de wacht te slepen tijdens deze editie van de Brussels Beer Challenge. Brand Dubbelbock won goud én werd verkozen als beste Nederlandse bier tijdens deze editie. Daarnaast waren er nog zeven Nederlandse speciaalbieren die een gouden medaille in de wacht wisten te slepen. De meest succesvolle Nederlandse brouwerij was Uiltje Brewing Company die maar liefst drie gouden medailles in de wacht wist te slepen.

Bekijk onderstaande tabel voor alle gouden Nederlandse bieren. 

Bier Brouwerij Biersoort
Apfelstrudel Doppelbock Uiltje Brewing Company Specialty Beer > 7ABV
Bird of Prey Uiltje Brewing Company American IPA < 6,5 ABV
Blitz Brouwerij Bliksem White IPA / Hoppy Weizen
Brand Dubbelbock Brand Brouwerij Doppelbock
Dikke Lul 3 Bier Uiltje Brewing Company American Pale Ale
Gelders GraanGeluk Stadsbrouwerij Wageningen Specialty Beer < 6,5 ABV
Jopen Witte Kerst Jopen Bier Imperial White
Panty  Oedipus Brewing Oatmeal Stout

Proefomstandigheden

De proeverij vond eind oktober en begin november plaats in de Becomev degustatieruimte in Brussel. De veiligheid van de experts en helpers had de hoogste prioriteit. Het hoogste niveau van bescherming werd verzekerd door een uitgekiend hygiëneconcept: elk lid van het panel had zijn eigen individuele tafel. De grootte van elk panel was beperkt tot vier personen. De organisatoren van de Brussels Beer Challenge stelden een minimumafstand van twee meter tussen de tafels in en de maskers waren verplicht, behalve natuurlijk aan de degustatietafel.

Panel

Het panel bestond uit ervaren en goed opgeleide juryleden. De kwaliteit kan ook worden toegeschreven aan de achtergrond van de juryleden: biersommeliers, gespecialiseerde journalisten, bierdistributeurs, barkeepers en brouwers, maar ook doorgewinterde bierliefhebbers. Allemaal beoordeelden ze de stalen tijdenseen blinde proefsessie op basis van zintuiglijke criteria. Vervolgens bepaalden ze samen welke bieren in elk van de categorieën de top drie plaatsen zouden innemen.

bieren van de brussels beer challenge 2020

Cookie instellingen