Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nieuwe openingstijden pubs juist gunstig

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nieuwe openingstijden pubs juist gunstig

26 november 2006 om 13:13

De vrees dat langere openingstijden van Britse pubs en clubs leiden tot een toename van alcoholgebruik en overlast op straat, blijkt onterecht. Sterker, de Britse politie meent dat de flexibele tijden juist bijdragen aan een betere handhaving van de rechtsorde.

Nieuwe openingstijden pubs juist gunstig

Lees ook

Ook is de verkoop van alcohol in pubs het afgelopen jaar met twee procent gedaald.

„Voorheen kampten we rond elf uur met een massa-exodus uit cafés“, zegt politiechef Martin Gregory uit Cambridge. „Nu de pubs hun eigen sluitingstijd kunnen bepalen, gaan mensen niet allemaal tegelijk naar huis. Het maakt de politiehandhaving eenvoudiger.“

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de Britse regering een wet aannam die toestaat dat pubs en clubs 24 uur open zijn. Het werd gezien als de meest ingrijpende verandering van de pub-wetgeving ooit.

Door de oude sluitingstijd van elf uur ontstond in Groot-Brittannië het fenomeen ‘binge drinking’, het snel achterover slaan van veel alcohol. Tegenstanders van de flexibele openingstijden vreesden dat het binge drinking en de daaruit voortvloeiende rellen alleen maar zouden toenemen. Uit een enquête onder 24 politieteams over de gevolgen van de nieuwe openingstijden blijkt dat niet het geval te zijn. Dertien korpsen lieten weten dat de nieuwe wet geen invloed heeft gehad op de misdaadcijfers. Zes korpsen meldden een daling van het aantal misdragingen en in vijf regio’s was sprake van een stijging.

Weinig pubs hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid 24 uur per dag open te zijn. De meesten draaien slechts één of twee uur langer in de avond en dan meestal alleen in het weekeinde. Ook zijn de cafébezoekers niet meer gaan drinken. „Mensen die een avondje uitgaan, hebben niet opeens meer geld. Ze bestellen hetzelfde aantal biertjes als voorheen, maar spreiden dat over de hele avond“, zegt Philip Cox, pub-eigenaar in Portsmouth.

Chris Allison van de politiebond vindt het te vroeg om het succes van de wet te meten, temeer omdat de regering bij de introductie 7,5 miljoen euro extra pompte in de bestrijding van wangedrag op straat. Bovendien drinken de Britten, met name tieners, nog altijd meer alcohol tijdens het uitgaan dan andere Europeanen. „We hebben een diepgewortelde drankcultuur, dat is in twaalf maanden tijd niet te veranderen“, erkende een regeringswoordvoerder.

Cookie instellingen