Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nix is de afspraak! Bier drink je vanaf 18 jaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nix is de afspraak!

02 januari 2014 om 12:58

Sinds 1 januari is de minimumleeftijd voor de verkoop en het bezit van alcohol 18 jaar. De overheid is een campagne gestart om ouders en minderjarigen te wijzen op de nieuwe regels.

Bier drink je dus vanaf je 18e, anders helemaal nix!

Nix18

Nix18

Op 18 juni 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wet om alcohol pas toe te staan voor meerderjarigen. De belangrijkste reden van invoering is dat alcohol slecht is voor de hersenen van minderjarigen. Bovendien, hoe jonger iemand is hoe groter de kans is op een verslaving.

De overheid heeft de campagne Nix18 genoemd en deze moet ervoor zorgen dat ouders en opvoeders duidelijke afspraken maken over roken en drinken. Met elkaar maar ook met hun kinderen.

Lees ook

Hersenen groeien tot je 24e

Recent onderzoek laat zien dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd de ontwikkeling van de hersenen van jongeren kan verstoren. Deze verstoring kan van invloed zijn op het karaker en het gedrag van een kind. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan verminderde studieprestaties.

Alcohol slecht voor hersenen

Op het plaatje hierboven zie je de hersenactiviteit van twee 15-jarige jongens tijdens een geheugentaak. De linker drinkt geen alcohol, de rechter jongen drinkt elke week minstens zes glazen met alcohol. Je ziet dat de hersenen van de rechter jongen veel minder actief zijn. Deze jongen scoort ook duidelijk minder op geheugentestjes! Lees meer over de invloed van alcohol op hersenen.

Campagne Nix18

Dit is de afspraak van NIX:
"Niet roken, niet drinken. Helemaal niets…voordat je 18 bent."

Met een grote publiekscampagne zet het ministerie van VWS Nix18 op de kaart. Dit gaat o.a. met radiospots, de website www.nix18.nl (verhalen van bekende Nederlanders, achtergrond info, een quiz) en onderstaande video's.

Cookie instellingen