Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nog hogere accijnzen op bier en wijn

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nog hogere accijnzen op bier en wijn

23 augustus 2007 om 10:15

Het huidige kabinet is van plan om de accijzen op bier en wijn flink te verhogen. RTL nieuws komt met dit nieuws op basis van nog geheime belastingplannen.

Nog hogere accijnzen op bier en wijn

De accijnsverhoging was al aangekondigd in het regeerakkoord. De regering hoopt zo alcoholmisbruik door jongeren terug te dringen. Met de maatregel verwacht het kabinet tweehonderd miljoen euro extra binnen te halen.  Zie ook de reactie van de bierbrouwers op de plannen.

Op dit moment zit er op een flesje bier 9 cent accijns en volgens het van plan gaat dit 11 cent worden (een verhoging van 22%). Dit zou dus betekenen dat je voor een kratje bier bijna 48 eurocent méér gaat betalen. Voor een heel krat bier van 24 flesjes betaal je dan maar liefst 2,64 Euro aan accijns! Ook voor wijn gaat de accijns omhoog, zie onderstaande tabel.

Produkt

Huidige accijns

Toekomstige accijns

Verhoging

Lees ook

Bier

2,16 euro per krat

2,64 euro per krat

22,2%

Wijn

 44 cent per fles

49 cent per fles

11,4%

Opvallend is trouwens dat de accijnzen op (bij jongeren) populaire mixdrankjes en sterke drank niet omhoog gaat. Mixdrankjes en sommige sterke drank is vaak bij de jeugd populair omdat deze kids nog geen (bitter) biertje lusten.

De Stichting Alcoholpreventie (Stap) noemt de verhoging in RTL Nieuws teleurstellend. De organisatie vindt de accijnzen nog steeds te laag. Bovendien worden de accijnzen op sterke drank en de bij jongeren populaire breezers niet verhoogd. Stap pleit voor een verhoging van de prijs van een krat bier met drie tot vier euro (zijn ze daar helemaal gek geworden!?). Kleinere verhogingen van de accijnzen zouden volgens Stap geen invloed hebben. 

Waarschijnlijk zal op Prinsjesdag meer bekend worden over deze maatregel. Wij zijn in ieder geval huiverig voor die derde dinsdag in september...

Cookie instellingen