Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Oedipus gaat de Amsterdamse grachten op

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oepidus de grachten op voor bier

13 september 2017 om 15:25

Brouwerij Oedipus gaat met de Amerikaanse brouwerij Arizona Wilderness de Amsterdamse grachten op om een uniek bier te maken. Ze willen de wort blootstellen aan Amsterdamse micro-organismen.

Oedipus brewing
Oedipus header image
Oedipus Brewing Logo

Oedipus en Arizona Wilderness

Morgen gaan de Amsterdamse brouwerij Oedipus en de Amerikaanse brouwerij Arizona Wilderness samen de gracht op om een uniek bier te brouwen. De Amerikaanse brouwer, die op uitnodiging van Oedipus naar Amsterdam komt, wil met behulp van een Belgisch koelschip, een bier maken met de Amsterdamse ‘lucht’ en grachten.

Mannen van Arizona Wilderness Brewing

Koelschip

Een koelschip is een open reservoir waar het wort (de substantie die bier is voor vergisting) in is opgevangen. Het reservoir wordt blootgesteld aan de buitenlucht waardoor de mogelijkheid ontstaat dat lokale gisten en micro-organismen in het wort vallen. In België noemen ze bieren die op deze wijze worden gebrouwen hierom de ‘spontaan vergiste bieren’. De ‘spontane gisten’ zorgen voor unieke smaken en vaak een aangenaam zuurtje.

Doorgaans staan koelschepen op de zolder van een brouwerij - nog nooit eerder is een koelschip op een (echt) schip geladen om er mee door de Amsterdamse grachten te varen.

Lees ook

Koelschip achterop een pickup

Vergelijkbaar brouwproject

De eigenaardige brouwers van Arizona Wilderness hebben eerder een vergelijkbaar project uitgevoerd met hun zelf gebouwde koelschip-truck vol met wort de plaatselijke woestijn in te rijden, en het wort in aanraking te laten komen met de woestijnlucht. Dit nieuwe avontuur geeft de unieke mogelijkheid om de micro-organismen van de Amsterdamse grachten te vangen in een bier. 

Dit gezamenlijke experiment vindt plaats op 14 september. Het bier (wort) wordt eerst in de Oedipus brouwerij gebrouwen en zal rond 16:00 uur ter boot gelaten worden op scheepswerf 'Werf T' Kromhout' aan Hoogte Kadijk 147 in Amsterdam. Daarna zal het wort door de grachten worden gevaren. Tijdens de vaart zal het afkoelen en in aanraking komen met de Amsterdamse micro-organismen. 

Na de vaart zal het bier voor ongeveer een jaar in houten vaten worden gelagerd voor verdere rijping.

Arizona Wilderness

Cookie instellingen