Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oprichters Brouwerij de Prael ontslagen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oprichters Brouwerij de Prael ontslagen

05 februari 2020 om 16:46

Brouwerij de Prael heeft directeur-oprichters Fer Kok en Arno Kooij ontslagen. Dit als gevolg van een 'financiële noodtoestand' en een vertrouwensbreuk met de toezichthouders.

De Prael bier
Brouwerij De Prael
Prael Logo

Financiële noodtoestand

RTL Z geeft aan dat De Prael eind 2018 in financieel zwaar weer terechtkwam. Het medium meldt dat volgens de raad van commissarissen er na 'een verdere negatieve ontwikkeling van de financiën' onder meer bij de vestiging aan de Hemweg in Amsterdam-West, sprake was van een 'financiële noodtoestand'.

Uit een e-mail van een van de commissarissen aan Kooij blijkt dat het bedrijf in augustus 2018 'gezien de huidige tekorten technisch failliet' was. Om te voorkomen dat de schulden verder opliepen, zouden onmiddellijk maatregelen moeten worden getroffen. 

Lees ook

Door de situatie was ook 'een vertrouwensbreuk' ontstaan tussen de commissarissen en de directie. Na verschillende onderzoeken door externe adviseurs besloot de aandeelhoudersvergadering Kooij en Kok in april te ontslaan.

Kooij pikte dat niet, en stapte naar de rechter, maar de oprichter verloor zijn rechtszaak bij de Amsterdamse rechtbank, blijkt uit de uitspraak die onlangs openbaar werd.

Sociale brouwerij

Brouwerij de Prael is een zogenaamde 'sociale brouwerij' die mensen met een psychiatrische achtergrond aan werk helpt te komen. Dankzij geldschieters als Stichting Doen kon De Prael uitgroeien tot een bedrijf met vier brouwerijen (Amsterdam Centrum, Houthavens, Den Haag en Groningen) en daarmee verbonden proeflokalen en 180 werknemers. Lees meer over de ontstane situatie bij de brouwer op de website van RTL Z.

Cookie instellingen