Bierbrouwerij De Prael

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Oudezijds Voorburgwal 30
Postcode
1012 GP
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (17 jaar actief)
Opgericht in
2002
Bekijk andere vestigingen
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij De Prael

Bierbrouwerij De Prael in het nieuws

Proeflokaal De Prael Groningen geopend

Brouwerij de Prael naar Groningen

Brouwerij de Prael ook naar Utrecht

Achtergrond informatie

Sociale doelstellingen

Het idee voor Brouwerij de Prael is medio 2000 ontstaan vanuit de GGZ BuitenAmstel te Amsterdam. Het idee omvatte een bedrijfsvorm, welke ook nog een tot de verbeelding zou spreken en tevens een persoonlijke en prettige werkplek zou garanderen voor mensen met een langdurig psychiatrische handicap. Dit vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroep. De keuze kwam uit op een kleinschalige ambachtelijke bierbrouwerij, waar kwalitatief een hoogstaand product diende te worden gebrouwen. Omdat we uiteindelijk als stichting het doel hebben financieel steeds onafhankelijker te worden, hebben we gekozen voor de vorm van een onafhankelijke stichting als sociale firma, omdat hierin zowel de commerciële als sociale doelstellingen worden gewaarborgd.

Naamswijziging

Brouwerij De PraelBrouwerij de Parel werd officieel geopend op 17 september 2002 waar de naam afkomstig is van de gelijknamige Amsterdamse brouwerij uit de 17e en 18e eeuw. Maar nog voordat de brouwerij officieel geopend was werd in de loop van 2002 duidelijk dat deze naam op last van de Budelse Brouwerij zou moesen worden gewijzigd (Budels Parel!). De naam van de brouwerij werd hierop gewijzigd in Brouwerij de Prael.

De installatie

In 2002 werd er één keer per week, 500 liter gebrouwen. De hoeveelheid kon nog worden opgevoerd tot 1000 liter per week. Naast de brouwketel van 500 liter bestaat de brouwinstallatie verder uit vier gisttanks van ieder 500 liter en twee lagertanks van 750 liter. De brouwinstallatie is afkomstig van Machinefabriek De Gouwe in Gouda en verder aangevuld met apparatuur van onder andere de firma Duotank.

Al elders werk

Fer Kok en Arno Kooy, beiden lid van de amateurbrouwersverening in de buurt, hanteren bij toerbeurt de roerstok, waarbij zij worden bijgestaan door Theo van de Voorde, voorheen brouwmeester bij Bierbrouwerij Volendam VOF 't Vølen uit Volendam. In 2002 waren er 15 personen werkzaam bij de brouwerij, wel voornamelijk in deeltijd. Er werken o.a. personen die door de één of andere oorzaak problemen hebben in het arbeidsproces zoals schizofrenie of manische depressiviteit. Met uitzondering van het brouwen van bier, nemen zij verder alle voorkomende werkzaamheden voor hun rekening, zoals etiketteren, bottelen, inpakken, vermalen van het graan, tot administratieve werkzaamheden. Er zijn al mensen van hier die elders betaald werk hebben gevonden. Dus heeft zijn functie al bewezen.

De brouwinstallatie wordt ook ter beschikking gesteld aan derden.

Nieuw proeflokaal

26 mei 2011 is voor Brouwerij de Prael een historische mijlpaal. Het nieuwe proeflokaal aan de Oudezijds Armsteeg gaat officieel open. De Prael heeft nu een mooie ruimte om gasten te ontvangen waarbij je uitkijkt op de brouwketels.

Momenteel wordt er zo’n 120.000 liter gebrouwen in 2013 en in de toekomst wil men verder groeien naar 200.000 liter. "Natuurlijk blijven wij gewoon zitten op onze prachtige brouwlocatie met dito proeflokaal op de Oudezijds Voorburgwal."

Het tweede proeflokaal

Na 8 jaar gaat de brouwerij een nieuw avontuur aan want in maart 2017 heeft De Prael een tweede proeflokaal geopend aan de nieuwe Hemweg 2 in de houthavens. In 2017 komt hier ook een extra brouwerij zodat de druk van het pand op de Oudezijds Voorburgwal wat wordt afgenomen. 

Filmpje brouwerij de Prael

Bekijk hier het filmpje van brouwerij de Prael. Een sociale firma die heerlijk ambachtelijk bier brouwt.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.