Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Prijzen dranken flink hoger na belastingverhoging

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Prijzen dranken flink hoger

11 maart 2016 om 11:54

Bier, andere alcoholhoudende dranken, fris en mineraalwater zijn de afgelopen vijf jaar veel duurder geworden.

Deze forse verhoging van de prijzen wordt mede veroorzaakt door een belastingverhoging meldt het CBS.

Bieren in het schap

Niet alcoholische dranken vruchtensap mineraalwater en frisdrank Niet-alcoholische dranken zoals mineraalwater, fris en vruchtensappen zijn de afgelopen vijf jaar veel duurder geworden.

Voor die dranken zijn we gemiddeld ruim 17 procent meer gaan betalen, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook voor alcoholische dranken zijn we meer en meer kwijt: bijna 10 procent meer dan begin 2011. Volgens het CBS is de prijsstijging van dranken het gevolg van belastingwijzigingen met een sterker prijsverhogend effect dan gemiddeld (7,5%). 

Belastingverhoging

Naast de reguliere prijsstijging van alcoholvrije en alcoholische dranken steeg ook de belasting op die producten. Tot en met eind 2015 was de verbruiksbelasting op mineraalwater en vruchtensappen lager dan de belasting op frisdrank.

Vanaf januari is de verbruiksbelasting gelijkgesteld aan die op frisdrank. Tegelijkertijd is deze belasting, die speciaal gericht is op alcoholvrije dranken, verhoogd. In 2014 was de verbruiksbelasting ook al gestegen.

De accijnzen op alcoholische dranken gingen eveneens meerdere keren omhoog. Doordat op alcoholische dranken het hoge btw-tarief van toepassing is, stegen de prijzen ook mee met de btw-verhoging van oktober 2012. Dit gold niet voor alcoholvrije dranken, want daarop is het lage btw-tarief van toepassing.

Lees ook

Mineraalwater meest in prijs gestegen

Mineraalwater Van alle dranken die verkocht worden in supermarkten en slijterijen steeg de prijs van mineraalwater het meest. Een fles of pak mineraalwater werd in vijf jaar tijd 30 procent duurder. Bijna de helft van de prijsstijging werd veroorzaakt door de gestegen verbruiksbelasting.

In januari 2014 werd de verbruiksbelasting op mineraalwater verhoogd van 4,13 naar 5,70 eurocent per  liter. Na de verhoging begin 2016 bedraagt de belasting 8,83 eurocent per liter.

Bier

Van de alcoholische dranken is bier in vijf jaar tijd het meest in prijs gestegen. De prijs voor bier steeg in vergelijking met februari 2011 met ruim 12 procent. Benieuwd naar bierprijzen per merk? Gedistilleerde dranken stegen met 10% in prijs en wijn werd 8% duurder.

Ruim de helft van de prijsstijging van alcoholhoudende dranken komt door de hogere accijns. De prijsstijging van alcoholische dranken is lager dan die van alcoholvrije dranken, maar wel hoger dan de algemene prijsstijging van 7,5 procent. Ondanks de prijsstijging kun je nog wel besparen op je biertje door het in de aanbieding te kopen.

Prijsstijging alcoholhoudende dranken in 5 jaar

Bron: CBS

Cookie instellingen