Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Rekenhulp voor caissières supermarkten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Nieuws
  • Rekenhulp voor caissieres supermarkten

Rekenhulp voor caissieres supermarkten

26 oktober 2010 om 10:59

Slecht nieuws voor jongeren onder de 16 die bier konden kopen bij domme caissières in supermarkten. Er komt een rekenhulpje op de kassa waarop eenvoudig te zien is of iemand jonger is dan 16 jaar en dus geen alcohol of tabak mag kopen.

Rekenhulp voor caissieres supermarkten

Uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat veel kassamedewerkers wel om het identiteitsbewijs van jongeren vragen als ze alcohol of sigaretten kopen, maar bij het uitrekenen van de leeftijd gaat het vervolgens vaak mis. Met een beetje blufpoker was het vaak mogelijk om toch een kratje pils mee te krijgen. Dit zou dus nu tot de verleden tijd moeten behoren!

Het CBL heeft een rekenhulp ontwikkeld voor caissières waarmee zij nog beter de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar bij de verkoop van alcohol en tabak kunnen naleven. Het hulpmiddel, waarvan er inmiddels 30.000 zijn verspreid, bestaat uit een kaart met twee schijven. Met deze schijven kan op de ene kant de datum van vandaag worden ingesteld, waardoor op de andere kant van de kaart de datum verschijnt waarop of waarvoor de koper geboren moet zijn. Als hij na die dag geboren is, mag de alcohol niet verkocht worden. Een deel van de supermarktorganisaties heeft al een rekenhulp in het kassasysteem geïntegreerd: de juiste geboortedatum komt in beeld nadat een zwak alcoholische drank of tabak is gescand. Het is de bedoeling dat op den duur alle kassasystemen van dit hulpmiddel worden voorzien.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties