RIBACS van Crooked Spider

R.I.B.A.C.S. van Crooked Spider binnenkort verkrijgbaar

Eenmaal per jaar, tussen kerst en Oud & Nieuw brouwt Niels Beekhuizen, brouwer van brouwerij Crooked Spider, een zeer speciaal bier. Een op vat gerijpte Russian Imperial Stout.

17 november 2018 om 13:52


Russische stouts

De in 2017 gebrouwen vatgelagerde stouts van Crooked Spider komen binnenkort op de markt. R.I.B.A.C.S. staat voor Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout. 

De inspiratie wordt gevonden in Russische Stouts, die vroeger werden gebrouwen voor Tsaar Peter de Grote. Kenmerken als pikzwart, geroosterde smaak, hoog in alcohol en een vol mondgevoel omschrijven deze bierstijl, en dus ook de Russische Stout van brouwerij Crooked Spider.

Rijpen op vaten

Na het vergisten wordt het bier ook nog eens gelagerd op houten vaten. Sinds 2014 zijn verschillende vaten gebruikt. Zo is de eerste versie gelagerd in eikenhout, werd er in 2015 een bourbon vat bijgehaald en werd de collectie in 2016 uitgebreid met een Schots whiskyvat.

Het succes van vorige versies, de R.I.B.A.C.S. heeft al meerdere medailles in de wacht gesleept, en ervaringen die zijn opgedaan door de brouwer leidden ertoe dat er in 2017 is gekozen voor 5
verschillende vaten. Niels heeft vaten van drie prachtige whisky's en twee heerlijke rums uitgekozen waar het bier mee mocht samenkomen.

Ieder vat geeft een nieuwe dimensie aan de R.I.B.A.C.S., zo geeft het ene vat een sterk rood fruit aroma mee aan het bier, en een ander laat geturfde mout tot uiting komen.

R.I.B.A.C.S. sixpacks

R.I.B.A.C.S. sixpacks

Om de verschillen naast elkaar te proeven is er dit jaar een eigen 6-pack ontwikkeld waarin de bieren worden verkocht. Hierin zit het basisbier, de Russian Imperial Stout van 9.6% alcohol, en de vijf verschillende vatgelagerde stouts die allemaal rond de 12.5% alcohol zijn geëindigd. De 466 gelimiteerde verpakkingen worden door heel Nederland verspreid onder geselecteerde
speciaalbierwinkels en komen eind november beschikbaar.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Stella Artois

The Dude & Carrie Bradshaw gaan voor Stella Artois
In deze Stella Artois commercial zien we twee iconen die verrassende keuzes maken. Carrie Bradshaw kiest geen cosmopolitan en The Dude geen White Russian.

Meer reclames van Stella Artois