Wie het eerste ruikt heeft zijn kontje gebruikt
In Tromsø, Noorwegen, hebben de inwoners last van stankoverlast. De Noorse brouwerij Mack heeft per ongeluk een partij bier in de verkoop gebracht waarbij iets is misgegaan tijdens het brouwproces. Hierdoor zijn er verkeerde bacteriën bij het bier terecht gekomen. Het is dus niet je vieze brakke huisgenoot die je ruikt als je een flesje Isbjørn opentrekt!
10.000 stinkende biertjes
De bacterieen die bij het bier terecht zijn gekomen zorgen voor een ophoping van melkzuur in de flesjes en blikjes. Dit resulteert in "een onaangename geur van zwavel en rotte eieren". Helaas werden er tienduizenden biertjes in de verkoop gebracht voordat de scheetlucht werd ontdekt.
Het schetenbier van Noorwegen
Mack heeft geprobeerd om de flesjes bier terug te halen, maar dit mocht helaas niet baten. Het bier staat nu bekend in Noorwegen als het "schetenbier". Wat ook niet meehelpt aan een goed imago is dat er twee jaar geleden ook al sprake was van een soortgelijk scheetlucht-incident bij de Mack brouwerij.
Citroen en rotte vis
"Deze bacteriën zijn niet gevaarlijk," zegt Mack-directeur Roger Karlsen. "Ze worden normaal gebruikt in zure melkproducten, zoals yoghurt. Maat het kan een onaangename geur en smaak geven in het bier. De geur kan worden beschreven als iets van citroen en azijn en rotte vis.", Karlsen beloofd een terugbetaling aan alle klanten die zijn getroffen door de stank.