Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Sjoerd Kooistra wil vrije biermarkt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Sjoerd Kooistra wil vrije biermarkt

07 april 2008 om 12:14

Sjoerd Kooistra (horeca-ondernemer) pleit voor een vrijere biermarkt. Kooistra vindt dat Nederland de Amerikaanse wetgeving moet volgen en dat het voor uitgaansgelegenheden juist verplicht wordt om bier van diverse brouwers op de tap te hebben.

Twizy

Lees ook

Volgens Kooistra zit de markt voor bierleveranties aan de horeca muurvast. 'Er wordt wel gezegd dat de markt geliberaliseerd is, maar dat is niet zo. De markt is nog lang niet vrij', aldus Kooistra in Het Financieele Dagblad.

Kooistra vindt dat de wetgeving naar Amerikaans voorbeeld moet worden veranderd. Dit houdt in dat cafés verplicht zijn bier van verschillende brouwers aan te bieden. 'Ik ben voorstander van keuze bieden. Ik wil gewoon bier van verschillende brouwers tegelijk aan de tap, zodat de consument kan kiezen wat hij wil', stelt Kooistra, die jaarlijks goed is voor 15 miljoen biertjes in zijn bedrijven.

De Europese Commissie houdt de bierbrouwers goed in de gaten maar stelt dat het op dit moment redelijk is dat een brouwer, die een pand bezit of huurt, de exploitant kan dwingen drank alleen bij hem te kopen.

Sjoerd Kooistra werd geboren in Emmen, als zoon van een caféhouder. Toen zijn vader overleed, erfde Kooistra familiepretpark De Vluchtheuvel in Norg. Hij bleek al snel een goed gevoel te hebben voor het opkopen en reorganiseren van slecht-lopende etablissementen, en Kooistra slaagde erin in de stad Groningen een grote groep van horecabedrijven in zijn bezit te krijgen, met als centrale deel de zuidwand van de Grote Markt die anno 2004 geheel in zijn bezit is. Prominent hierin is het café De Drie Gezusters.

Zelf is Kooistra niet meer actief in de horeca. Zijn panden, ondergebracht in de exploitatiemaatschappij Plassania BV, worden verpacht aan een complex netwerk van pachters en BV's, waarvan er relatief veel failliet gaan. Zijn vermogen wordt geschat op 120 miljoen euro.

Cookie instellingen