Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

75 jaar Brouwerij St. Bernardus | Boek en bier op blik

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

St. Bernardus viert 75-jarig jubileum met boek en bier op blik

15 april 2021 om 16:20

Brouwerij St. Bernardus bestaat 75 jaar en dat moet gevierd worden. De brouwerij heeft ter ere van het jubileum een boek gelanceerd en een bier op blik toegevoegd aan het assortiment.

ST. Bernardus bieren op tafel
ST. Bernardus 75 jaar jubileum boek
ST. Bernardus mannen drinken bier

Boek 'St. Bernardus'

ST. Bernardus bieren in brouwerij 1946, het jaar waarin de broers Evariste en Antoine Deconinck de kaasmakerij die ze overgenomen hadden van de naar Watou uitgeweken trappisten van Mont des Cats stilaan omtoverden naar een brouwerij. Dat deden ze op vraag van de trappisten van Westvleteren die op dat moment beslisten om hun brouwersactiviteiten te beperken tot hun eigen gemeenschap.

Dit en veel meer geschiedenis is te vinden in het boek van St. Bernardus dat is gelanceerd op de dag van het 75 jarig bestaan van de brouwerij. Er wordt dieper ingegaan op het brouwproces, er wordt verteld welk pad de eigenaren hebben bewandeld om tot het punt te komen waar de brouwerij nu staat, maar bovenal probeert St. Bernardus de liefde voor het bier en het vak te beschrijven in geuren en kleuren.

Het boek brengt niet enkel verhalen van vroeger, toen en nu, maar biedt ook de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan. "Net zoals we in ons dagelijkse doen en laten gedreven zijn om duurzame samenwerkingen op poten te zetten met lokale en regionale bedrijven & ondernemers in functie van productie, expansie, horeca- en bezoekerswerking, enz. hebben we ook voor het boek deze filosofie ter harte genomen. De biercocktails werden gecreëerd in samenwerking met Deluxe Distillery uit Kuurne en het is absoluut geen toeval dat er zoveel chefs uit de regio rond de brouwerij 'preus lik fjirtig' aanwezig zijn met hun St.Bernardus signature dishes. Op die manier wensen we als brouwerij ook een verhaal te vertellen van de regio en een katalysator te zijn van de economie en het toerisme van onze schone streek."

Het gastronomisch hoofdstuk van het boek geeft bijgevolg een forum aan een rits van lokale, regionale, nationale en internationale chefs, al dan niet voorzien van de obligate Michelin sterren. Namedropping? Tim Boury van Restaurant Boury, Michael & Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St.Nicolas**, Bert Recour van Restaurant Pegasus, Raf Sainte van De Gebrande Winning (onlangs nog verkozen tot het beste bierrestaurant ter wereld), Johan Vanhaute van Hotel Ariane (sinds 2013 onafgebroken verkozen tot het beste hotel van België), Dirk Battheu van Restaurant ’t Blauwershuys, Nelson Tanate van het Nederlandse Restaurant De Librije, Stefaan Coutteneye van Restaurant ’t Hommelhof, Peter Goossens van ’t Hof van Cleve, de eigen Filip Lebbe van Bar Bernard en ga zomaar door.

ST. Bernardus Tripel met gerecht Zaakvoerders Hans & Julie Depypere: “Net zoals we bij het maken van ons bier streven naar een onberispelijke kwaliteit, hebben we deze maatstaf ook gehanteerd bij de creatie van dit boek. We zijn ongelofelijk dankbaar dat er zoveel chefs hun vrijwillige medewerking hebben verleend, we zijn trots op ons team die bij de totstandkoming bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen heeft verloren maar bovenal zijn we fier dat we op deze manier het verhaal van onze prachtige familiebrouwerij op een nieuwe manier naar buiten kunnen brengen. We voelen ons klaar voor de volgende 75 jaar!

Praktisch

- Het boek verschijnt in 3 talen (Nederlands, Engels en Frans) en telt 192 pagina’s;
- Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, o.a. bekend van de boeken van Sandra Bekkari, Nina Mouton, LikeMe, Stefaan Degand, Mathieu Terryn en Thomas De Gendt maar ook van TV-programma’s als ‘De Cel Vermiste Personen’, ‘Lotgenoten’, ‘Durven Falen’ en vele andere;
- Het boek is beschikbaar in de betere boek- en drankenhandel maar ook in onze brouwerijwinkel en via de St. Bernardus webshop.

Limited edition 75 jaar bier

Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de brouwerij werd een eenmalig, limited edition bier op de markt gebracht en dat gaat de brouwerij uit Watou ook voor het 75-jarig jubileum doen. St. Bernardus brengt eind 2021 een nieuw bier uit dat een beperkte oplage zal kennen. Welk bier dat precies gaat zijn, dat laat de brouwerij weten in de loop van de herfst. Wens je daar als fan of consument als één van de eerste van op de hoogte gebracht te worden? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief van de brouwerij.

Feest

ST. Bernardus bier met kaas Wat is een verjaardag zonder feest? Oorspronkelijk plande de brouwerij om in de zomer van dit jaar een heus feest op poten te zetten maar ook hier heeft COVID-19 een stokje voor gestoken.

Maar niet getreurd, dat geeft nu de tijd om alles uit de kast te halen om er in de zomer van 2022 helemaal te staan. Wat kan je verwachten? De brouwerij plant een meerdaags openluchtevenement in de buurt van de brouwerij onder de noemer ‘Barn Bernard’.

Lees ook

Het zal een Hemels Evenement worden waar naast de onvolprezen Hemelse Nectar ook ruimte zal zijn voor een sterk programmatorisch aanbod en dito culinaire invulling, beide natuurlijk met de nodige lokale touch. Ook hier wordt aangeraden om geïnteresseerden via de website in te schrijven op de nieuwsbrief, zo weet je als eerste van alle details van het feest af. Het evenement maakt ook deel uit van de nieuwe ‘Grote Goesting’ campagne van Westtoer, waarbij o.a. diners op unieke plekken in de kijker worden gezet.

Nieuw blik St. Bernardus Wit

Sales manager Marco Passarella: “Het is nog maar een klein jaar geleden dat we voor het eerst uitpakten met een bier in blik (St.Bernardus Tokyo) en we voegen daar graag een 2de aan toe. St.Bernardus Wit bestaat natuurlijk al langer maar de internationale vraag om het bier ook aan te bieden in blik kon de brouwerij niet langer in de wind slaan. 

In het buitenland is speciaalbier in blik al heel goed ingeburgerd, onze klanten beseffen dat je blikken overal makkelijk kan meenemen. Het is erg handig om bij een buitenactiviteit, bijvoorbeeld na het sporten, bij een picknick of een wandeling in de natuur eens niet te moeten denken aan die flesjes leeggoed. Je neemt gewoon je lege blikjes mee naar huis en sorteert ze bij jouw PMD. Zeker voor een verfrissend en dorstlessend zomers bier waarvan het de bedoeling is om het jong en ‘vers’ te drinken (lees: geen bewaarbier) is blik als verpakking een goed idee. Als je bier langer wil bewaren, blijf je best bij flessenbier. Onze blikken hebben een THT (ten minste houdbaar tot datum) van 18 maanden.

Tot slot is het natuurlijk ook zo dat blik minder zwaar is en volledig te recycleren, dit betekent een positief duurzame impact op het milieu. Bovendien is het in functie van de bewaring van het bier ook goed dat er geen licht aan het bier kan.

Vandaar, St.Bernardus Wit in blik is een perfecte aanvulling in ons gamma." 

Type & kleur

St. Bernardus Wit op blik uitgeschonken in een glas St.Bernardus Wit in blik is een traditioneel Belgisch, ongefilterd witbier van alc. 5.0% vol. Het bier werd ontwikkeld in samenwerking met de legendarische meesterbrouwer Pierre Celis, die in zijn eentje verantwoordelijk was voor de opmars van witbier in de jaren ’60. St.Bernardus Wit onderscheidt zich door de aantrekkelijke goudgele kleur die verhuld wordt in een sublieme sluier om te resulteren in een authentiek Belgisch troebel witbier.

Karakter, smaak, aroma’s, culinair

St.Bernardus Wit is gekend om zijn prikkelende aroma’s van koriander en sinaasappel, met op de achtergrond een toets van pittige kruidnagel en fruitige citrus geuren. De energieke kruiden en de romigheid van de tarwe zorgen voor een meesterlijke evenwichtige smaaksensatie. Het zachte mondgevoel herbergt een heerlijk samenspel van een zoete moutsmaak met een verfrissende aciditeit en wordt afgesloten met een frisse nasmaak.

Dit bier is ongelooflijk veelzijdig voor het gebruik in combinaties met gerechten uit alle uithoeken van de mondiale keuken. Het komt misschien nog het meest tot zijn recht als verfrissende factor bij romige gerechten als risotto en bij zeevruchten & witte vis. Fan van citroen bij jouw vis? Zeker doen, de citrustinten van St.Bernardus Wit zullen jouw gerecht alleen maar sterker uit de verf doen komen.

Verpakking

De Antwerpse illustrator Arno Kiss is het levende bewijs dat je wel degelijk meteen met een welluidende artiestennaam ter wereld kan komen. Hoewel hij geen gitaren speelt, noch zich dagelijks bij het ochtendgloren maquilleert als Gene Simmons & co, heeft hij toch al vaak zijn artistieke capaciteiten mogen uiten in de muziekscène. Zo mocht onder meer tourposters ontwerpen voor Metallica, Ween, Arctic Monkeys, Mumford & Sons, Death Cab For Cutie, Queens Of The Stone Age, The War On Drugs en vele anderen. Zowel voor de Netflix reeks “I’m not okay with this” als voor de samenwerking tussen Travis Scott & Fortnite mocht hij verschillende officiële illustraties creëren. Met het nieuwe artwork voor St.Bernardus Wit in blik wil hij vooral het contrast tussen de moderne brouwerij en de landelijke omgeving visualiseren. Vind jij de grappige details die hij in het ontwerp heeft ‘verstopt’?

St. Bernardus Wit blikjes liggend op tafel