Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Staking Grolsch uitgebreid

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Staking Grolsch uitgebreid

15 oktober 2013 om 12:08

Medewerkers van Grolsch leggen vandaag opnieuw het werk neer. De staking is inmiddels uitgebreid naar de distributie.

grolsch

De staking bij Grolsch heeft zich vandaag uitgebreid naar de distributie van de Twentse bierbrouwer. Sinds vanochtend worden kelderbiertrucks niet meer geladen en ook niet bestuurd. Dit lijkt gevolgen te gaan hebben voor de bevoorrading van horecagelegenheden die afhankelijk zijn van Grolsch bier.

Gevolgen voor consument

Volgens Grolsch zelf zijn vanochtend wel alle vrachtwagens voor de bevoorrading tijdig uitgereden. Grolsch: "Voor Grolsch is het essentieel dat klanten en leveranciers geen hinder ondervinden van deze werk onderbrekingen. Op dit moment stellen we alles in het werk om de gevolgen voor onze relaties tot een minimum te beperken."  

Het is nog niet zeker of de bevoorrading van supermarkten en horeca gelegenheden in het gevaar komt als de staking langer gaat duren.

staking Grolsch Brouwerij

Lees ook

Letterlijk in de kou

Erik de Vries, bestuurder FNV Bondgenoten: 'Het is ongelofelijk maar waar: werknemers die het werk hebben neergelegd worden nu letterlijk de kou in gestuurd. Ze mogen niet in het pand blijven.'

Grolsch reageert niet op eisen werknemers 

Volgens FNV Bondgenoten is de uitbreiding van het conflict onvermijdelijk door de opstelling van de Grolsch-directie. 'Vorige week hebben onze leden een reactie geëist op ons ultimatum, maar die reactie bleef uit. Ik heb er gisteren nog maar eens achteraan gebeld, maar krijg geen antwoord. Ze weten het gewoon niet. Dit begint curieuze vormen aan te nemen", aldus De Vries.

Loonbod onvoldoende

De onderhandelingen voor een nieuwe cao liepen in juni vast. De medewerkers vinden het loonbod van 0,75 procent dat Grolsch deed onvoldoende. Tegelijkertijd vroeg het bedrijf de medewerkers om drie ATV-dagen in te leveren in ruil voor een variabele beloning van 1,25 procent die alleen wordt uitbetaald als het bedrijf de vastgestelde targets haalt. De Vries: "Maar zelfs Grolsch kan niet aangeven hoe die targets eruit gaan zien. Dus die 1,25 procent zijn de mensen natuurlijk kwijt.

Het is voor het eerst in de 400-jarige geschiedenis van de Twentse brouwer dat een arbeidsconflict tot een staking leidt. Grolsch maakt sinds 2008 onderdeel uit van SAB Miller, een van de grootste bierbrouwerijen ter wereld.