Heineken heeft in samenwerking met KLM een tap ontwikkeld waarmee je een biertje kunt tappen op 11km hoogte.
Door de lage luchtdruk op die hoogte is dat niet makkelijk.
Het was volgens Heineken een grote moeite om een biertap voor vluchten te ontwikkelen, omdat de luchtdruk in een vliegtuig veel lager is dan op zeeniveau. Het koolzuur krijgt bij het tappen minder tegendruk, waardoor het bier te hard uit de tap zou spuiten.
Vraag naar getapt bier
KLM is van plan de tap voorlopig op willekeurige intercontinentale vluchten in te zetten, waaronder naar Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen.
Lees ook
"We weten van onze passagiers dat bier uit de tap door bierdrinkers hoger wordt geacht dan bier uit blik", zegt Miriam Kartman, vicepresident Inflight Services bij KLM.
Gekoeld bier
Het hele tapsysteem moest op een kleine trolley passen, waardoor de koeling er niet bij zit. Om de passagiers niet met lauw bier op te zadelen worden gekoelde Heineken fusten geleverd op Schiphol.
De taptrolley is eigenlijk een grote thermoskan, het bier blijft ruim onder de 5 graden Celsius. Tijdens een proef was het bier na zeven uur nog zo'n 3,5 graden.