Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Trappist Westvleteren bieren hebben weer etiketten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Trappist Westvleteren bieren hebben weer etiketten

12 augustus 2022 om 11:58

Westvleteren Trappistenbieren stonden jaren lang bekend om de bruine fles zonder etiket en de kroonkurken in het geel, blauw of groen waar alle info op stond. Vanaf morgen zullen de bieren weer worden verkocht met een etiket op de fles.

Trappist Westvleteren bieren met etiketten
Westvleteren Sint Sixtus Abdij logo
Een heleboel flesjes Westvleteren 12 Trappistenbier

Etiket op Westvleteren Trappist

Trappist Westvleteren is het enige Belgisch bier met een fles zonder etiket. Jaren lang stond alle wettelijk verplichte informatie omtrent de bieren en de producent keurig vermeld op de kroonkurken. Daar komt nu verandering in. Vanaf morgen worden opnieuw flessen Trappist Westvleteren met etiket verkocht. Het einde van een meer dan 75 jaar durend tijdperk.

- Jarenlang was Trappist Westvleteren enkel aan de poorten van de abdij te koop, maar dat is sinds 2024 niet meer zo. Westvleteren Trappist is sindsdien ook bij enkele Nederlandse slijterijen en bierwinkels te koop, waaronder Gall & Gall en Mitra. -

Niet voor het eerst

Op zich is Trappist Westvleteren met een etiket niets nieuws. Tijdens het Interbellum werden in de abdij van Sint-Sixtus al flessen geëtiketteerd. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd door de toenmalige Trappistengemeenschap beslist dat een deel van de productie onder licentie zou plaatsvinden bij een naburige lekenbrouwerij. Die flessen droegen eveneens een etiket", legt broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij, uit.

Drie flesjes Trappist Westvleteren met etiketten Op de flessen trappistenbieren die binnen de muren van de abdij werden geproduceerd, werden echter geen etiketten meer geplakt. Zelfs toen de monniken in 1992 de volledige Trappist Westvleteren-productie opnieuw in eigen handen namen, zorgden ze ervoor dat alle noodzakelijke informatie op de kroonkurk werd vermeld. Na meer dan 75 jaar zal opnieuw Trappistenbier met etiket aan onze poort verkocht worden.

Meer informatie over bier op etiket

Broeder Godfried: “In de voedingswereld is namelijk een algemene trend om de consument zo volledig mogelijk te informeren. Voor bieren bestaat er geen wettelijke verplichting om de volledige ingrediëntenlijst en de voedingswaarden te vermelden.Toch werd intern beslist om dit wel te doen en over te gaan tot een herintroductie van de etiketten. Het was immers onmogelijk om al die informatie op de kroonkurk te plaatsen.”

Westvleteren etiketten

De monniken kozen voor een uniek, niet-alledaags labelontwerp dat toch zoveel mogelijk aansluit bij de vertrouwde look & feel. “De etiketten zijn als het ware gestileerde afbeeldingen van de kroonkurken. Er zijn drie etiketversies, één voor elk van de drie trappistenbieren van de Abdij van Westvleteren. De basiskleuren van de kokardes stemmen overeen met de alombekende kleur van de kroonkurken, groen voor de Blond, blauw voor de 8 en geel voor de 12”, zegt broeder Godfried. “Het traditionele beeld werd zo weinig mogelijk aangetast. Wanneer bijvoorbeeld de flessen in de krat staan, zijn de labels zo geplaatst dat ze niet te zien zijn, maar enkel de klassieke, donkere flessen met de kenmerkende ring met het reliëfopschrift ‘Trappistenbier’.”

Lees ook

Op de etiketten staan naast de naam van het bier en de wettelijk verplichte vermeldingen, symbolen en allergenen ook de volledige ingrediëntenlijst in drie talen, de energiewaarden, het logo met wapenschild van de Sint-Sixtusabdij en een QR-code die verwijst naar de website met de volledige voedingswaardentabel.

Lang traject

Er werd niet over een nacht ijs gegaan bij het hele project, dat van start ging eind 2019. De etiketten werden ontworpen en uitgewerkt door de interne communicatiewerkgroep en de bedrijven Pigs in Space, Force3 en Eclips design. Verschillende ontwerpen passeerden de revue, werden herwerkt en gefinetuned. De voorbije maanden legden medewerkers van de ondernemingen Schuilenburg en Van Uitert in de bottelarij de laatste hand aan een modern Langguth-etiketteersysteem. De labels werden gedrukt bij Interlabel.

Eerste kratten met etiketten

De eerste kratten met geëtiketteerde flessen van zowel Westvleteren Blond, Westvleteren 8 als Westvleteren 12 worden vanaf morgen in omloop gebracht. Ook in ontmoetingscentrum ‘In De Vrede’ zullen binnenkort flessen met etiket worden ontkurkt. De sixpacks en thuisgeleverde kratten met gelabelde flessen zullen pas over enkele weken hun intrede doen.

Voorlopig worden nog steeds de vertrouwde, klassieke kroonkurken op de flessen geplaatst. Zodra de huidige voorraad metalen dopjes is opgebruikt, zullen ze vervangen worden door kroonkurken met een nieuw, vereenvoudigd design dat volledig in lijn is met de etiketten.

- Jarenlang was dit bijzondere trappistenbier louter aan de poorten van de abdij te koop, maar dat is sinds 2024 niet meer zo. Westvleteren Trappist is sindsdien ook bij enkele Nederlandse slijterijen en bierwinkels te koop, waaronder Gall & Gall en Mitra. -

Lees ook over een bezoek aan de Sint Sixtus Abdij en de regio.

Westvleteren Trappist kroonkurken van de drie bieren

Cookie instellingen