Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

In één klap twintig nieuwe Nederlandse biersommeliers

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Twintig nieuwe biersommeliers in Nederland

10 juni 2013 om 11:30

Vanaf deze week is Nederland maar liefst twintig internationaal erkende “Diplom” biersommeliers rijker. In het Oostenrijkse Obertrum rondden zij het laatste deel van het opleidingstraject af, dat eerder begon met de StiBON opleiding in Nederland.

stibon logo

Diplom biersommelier is een internationale titel en één van de hoogste diploma’s voor bierkennis en –verzorging. Nederland kent nu ongeveer 25 biersommeliers.

Nederlandse bieropleiding

“Het is voor het eerst dat een groep mensen met een Nederlandse bieropleiding deze titel krijgen”, legt voorzitter Theo Flissebaalje van StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland) uit. “Via de StiBON opleiding hebben de sommeliers een gedegen kennis gekregen van zowel de Nederlandse als de internationale biermarkt. Juist dat Nederlandse aspect maakt deze nieuwste biersommeliers zo uniek. De laatste opleidingsdagen in Obertrum bouwen voort op het fundament dat in Nederland is gelegd.”

Biersommeliers enthousiast

“De opleiding heeft mij vooral veel beter leren proeven”, aldus Gijs Troost van de Gooische Bierbrouwerij. “Dat heeft me al voor veel vergissingen behoed.” MITRA slijter Hanneke van het Ende roemt de opleiding vanwege de aandacht voor bier en spijs combinaties. “Ik heb nu meer durf bij het adviseren van het juiste bier bij het eten.” Horecaondernemer Rob Driessens merkt dat het aandeel van speciaalbier in zijn café aanzienlijk is gestegen. “Ik kan er veel meer over vertellen, waardoor de gasten deze bieren meer bestellen. Daar heb ik weer profijt van.”

Nederlandse biersommeliers die geslaagd zijn

Lees ook

De opleidingen van StiBON verheugen zich in groeiende belangstelling. “We starten dit najaar met bieropleidingen ‘algemene bierkennis’ in vier verschillende opleidingsplaatsen”, aldus StiBON coördinator Henri Reuchln. “Nieuw zijn de opleidingen in Nijmegen en Breda. De opleidingen in Amsterdam en Gulpen mogen zich inmiddels een vaste waarde noemen.” Deze opleidingen lopen van september tot december 2013, zes keer op maandagavond. Als uitzondering begint de opleiding in Gulpen op 18 november, en duurt drie aaneengesloten dagen. Aanmelden kan via de website www.stibon.nl.

Biersommelier examen

Opleiding Algemene Bierkennis

Tijdens de opleiding Algemene Bierkennis leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben. StiBON voorziet in een algemene lesprogramma, onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.

Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) is opgericht in 2009 om de kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd.