Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is een biersommelier? | Bieropleiding

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is een biersommelier?

Om te beginnen is een biersommelier een bierspecialist van hoog niveau en met veel passie voor bier. Biersommeliers hebben zich gespecialiseerd in bier en alles wat er bij bier komt kijken, van het brouwproces tot bier-spijscombinaties.

Bieropleiding tot biersommelier
Verschillende soorten bier
Nederlands Gilde der Biersommeliers logo

Zytholoog / biersommelier

Als biersommelier (ook wel zytholoog) weet je gedetailleerde informatie te geven over bier, bierstijlen en de smaakprofielen ervan. Daarnaast kan een biersommelier je biersuggesties geven bij bepaalde gerechten of gangen en/of uitleg geven over de bierkaart. Ook kan een zytholoog brouwfouten herkennen en aangeven wat er dan precies mis is gegaan in het brouwproces. Kortom, wil je iets weten over bier? Bij een biersommelier ben je dan zeker aan het goede adres.

Bieropleiding

StiBON logo In Nederland is de opleider tot biersommelier StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). Op verschillende plekken in Nederland kun je beginnen aan je de opleiding om je bierkennis te vergroten. Je bent pas biersommelier als je het derde niveau succesvol hebt afgerond. Hierbij werken zowel StiBON als Siebel samen met Doemens, want alleen gehaalde examens bij Doemens geven recht op het voeren van de titel: ‘Diplom-Biersommelier’.

Hoe word je Biersommelier?

StiBON biedt een uitgebreide bierstudie. Hier leer je over de basiskennis van bier (niveau 1). Binnen dit niveau leer je meer over biertypen en grondstoffen, het maken van proefnotities, kennis over bier & gezondheid en bier- spijscombinaties.

Daarna ga je door met niveau 2 - toegepaste bierkennis. Dit niveau bestaat uit 11 lesavonden en 1 praktijkdag. Er wordt veel dieper ingegaan op de bierkennis en ook met proeven is het een uitdaging. Zo leer je bijvoorbeeld verschillende smaakafwijkingen in bier te herkennen.

In het laatste niveau van de opleiding (niveau 3) - Specialisatie kennis, inzicht en toepassing op het hoogst haalbare niveau. In dit deel van de opleiding tot internationaal biersommelier, maak je een trip naar Oostenrijk (BierKulturHaus). Hier wordt in samenwerking met Doemens twee dagen lesgegeven met aansluitend het examen.

Na het afronden van deze drie niveaus en het behaald hebben van je internationaal biersommelier diploma, mag je je vol trots aansluiten de enthousiaste club van biersommeliers in Nederland! Nederlands Gilde der Biersommeliers

Nederlands Gilde der Biersommeliers

Lees ook

Sinds 2017 zijn de Nederlandse Biersommeliers verenigd in een gilde, namelijk het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Dit gilde organiseerde in 2018 voor het eerst het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers. De eerste bierkenner die deze titel in de wacht wist te slepen was Pepijn van der Waa. Het tweede NK werd in 2022 pas gehouden ten gevolge van de coronapandemie en tijdens dat NK Biersommelier wist Hubert Hecker de titel te bemachtigen

Aantal Nederlandse biersommeliers stijgt

Bier heeft de laatste jaren een flinke vlucht genomen en de interesse in het product is daarmee ook toegenomen. We merken dit ook in het aantal Nederlandse biersommeliers. Bekijk hieronder hoeveel Nederlandse biersommeliers er waren in het betreffende jaar: 

- 2013: Zo'n 25 Nederlandse biersommeliers
- 2016: Ruim 60 Nederlandse biersommeliers
- 2019: 200 biersommeliers uit Nederland
- 2020: 250 gediplomeerde biersommeliers
- 2021: 300 erkend diplom biersommeliers
- 2023: 400 Nederlandse biersommeliers

WK voor biersommeliers

Elk oneven jaar wordt er ook een WK Biersommelier gehouden. Omdat onderlinge competitie onder gecertificeerde biersommeliers het kennisniveau versterkt, is het WK voor Biersommeliers in het leven geroepen. De eerste editie van deze tweejaarlijkse krachtmeting was in 2009. Van alle deelnemers wordt de basiskennis van bier op de proef gesteld. Dat gebeurde bij het afgelopen WK door het blind onderscheiden van een tiental verschillende bierstijlen, een uitgebreide multiple choice-toets van algemene bierkennis en tot slot het bepalen van tien smaakafwijkingen in bier. 

Tijdens het WK in 2019 (wat de zesde editie was) werd voor de eerste keer een vrouw gekroond tot wereldkampioen biersommelier 2019, namelijk de Duitse Elisa Raus.

Elisa Raus is wereldkampioen Biersommelier // Foto: Doemens

Ten gevolge van de coronapandemie werd pas in 2022 de zevende editie gehouden. In het Duitse München was er voor de derde keer een Nederlandse delegatie die deelnam en zij wisten een podiumplek te bemachtigen. Léon Rodenburg uit Houten finishte tijdens de finale van dat kampioenschap als derde en won dus brons voor Nederland. De Zwitserse Giuliano Genoni kroonde zich dat jaar tot 'Wereldkampioen Biersommelier'.

Cookie instellingen