Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

VS proberen overname Corona brouwer middels rechtszaak te voorkomen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

VS proberen overname Corona brouwer te voorkomen

01 februari 2013 om 11:45

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft een rechtszaak tegen AB InBev aangespannen om zo de deal, waarbij naar schatting 20,1 miljard dollar is gepaard, te voorkomen. Zij zijn namelijk bang dat het de binnenlandse biermarkt gaat verstoren.

Corona doos
Corona Logo
Grupo Medelo

Resterende helft

AB InBev is al voor de helft in het bezit van de brouwer van het populaire bier Corona en dacht in juni vorig jaar al een akkoord te hebben voor de resterende helft. Totdat in augustus de eerste berichten kwamen dat de Amerikanen moeilijk deden over de deal. Toen AB InBev hierover in gesprek ging met het Amerikaanse ministerie van Justitie is hun verteld dat er sprake was dat er mogelijk "enkele toegevingen" moesten gebeuren.

Binnenlandse concurrentie

Gisteren is bekend geworden dat de Amerikaanse autoriteiten de overname  helemaal niet zien zitten. Zij zijn bang dat het de concurrentie op de binnenlandse biermarkt zou verstoren doordat vooral de bierprijzen zullen stijgen en er geen aanzet meer zal zijn om de kwaliteit of innovatie te verhogen.

Rechtzaak

In het document dat de Amerikaanse autoriteiten hebben ingediend bij de rechtbank staat dat ze met deze procedure willen voorkomen dat AB InBev Grupo Modelo zou elimineren als een belangrijke, onafhankelijke concurrent in de bierindustrie.

Lees ook

Aandeel

Het beursaandeel van AB InBev heeft het door dit nieuws flink te verduren gekregen. Het aandeel ging maar liefst 7% naar beneden, hierdoor verloor  het bedrijf in één klap 7,6 miljard euro aan beurswaarde. De Bel20 (leidende index voor Euronext Brussel) waarbij AB InBev is aangesloten zakte met 1,53%.

Ook in Mexico ging de koers van de Grupo Modelo tot 10% naar beneden.

Reactie AB InBev

AB InBev reageert scherp op het nieuws. Volgens hun is de juridische procedure in strijd met de wet, de feiten en de realiteit van de markten."Wij blijven vertrouwen hebben in ons standpunt en we zullen de stappen van het ministerie van Justitie krachtig aanvechten voor de federale rechtbank", aldus AB InBev.

Afronding

De Belgische brouwer verwacht de deal niet langer in het eerste kwartaal van dit jaar af te ronden en zal verder geen commentaar meer geven op de aanklacht wanneer zij deze in ontvangst hebben genomen.

Cookie instellingen