Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waarom is matige alcoholconsumptie goed voor het hart?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waarom is alcoholconsumptie goed voor het hart?

09 augustus 2006 om 11:51

Tot hiertoe vermoedde men dat het gunstig effect voor het hart van matig alcoholgebruik kon toegeschreven worden aan de werking van ethanol tegen ontstekingen.

alcohol goed voor je hart

Lees ook

Een nieuw onderzoek, geleid door Cinzia Maraldo aan de Universiteit van Florida, toont aan dat dit niet altijd het geval schijnt te zijn, tenminste niet bij oudere mannen. Vandaar het vermoeden dat een ander mechanisme, tot nu toe onbekend, aan ’t werk is bij de bescherming van het hart door matig alcoholgebruik.

Het onderzoek had betrekking op 2487 volwassenen tussen 70 en 79 jaar, zonder hartkwalen. Zij werden ondervraagd omtrent ziekten, medicatie en drinkgewoonten, gevolgd door een telefonische follow-up om de zes maanden en elk jaar een klinisch onderzoek. Zoals te verwachten was kwamen er meer hartincidenten voor bij zware drinkers, vergeleken met geheelonthouders of met matige drinkers. Zij stierven ook eerder.

De onderzoekers gingen eveneens na welk het verband is tussen het alcohol effect en de ontstekingsmerkers IL-6 en CRP. Bij licht tot matig drinkende mannen met hoog IL-peil werd een lager risico voor hartincidenten en voor algemeen overlijden vastgesteld dan voor geheelonthouders en occasionele drinkers. Maar bij mannen met laag IL-6 peil werd geen verband gevonden tussen licht tot matig alcoholgebruik en vermindering van het risico, terwijl zwaar alcoholgebruik leidde tot verhoogde algemene mortaliteit.

Er bleek geen enkel verband te bestaan tussen het CRP peil en de gezondheidstoestand ten gevolge van alcoholgebruik.

Zoals bij de meeste dergelijke studies, bevat dit onderzoek heel wat zwakke punten, zoals de onzekerheden bij het gerapporteerd alcoholgebruik, het gebrek aan onderscheid tussen de verscheidene alcoholische dranken, het relatief klein aantal hartincidenten, enz. Verdere studies zullen nodig zijn om de anti-ontstekingswerking van alcohol op te klaren.

Cookie instellingen