Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waterverbruik om bier te maken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waterverbruik om bier te maken

17 maart 2016 om 14:01

Hoeveel water wordt er gebruikt om bier te brouwen? Wat is het waterverbruik van de drie grootste brouwers?

Het toenemende tekort aan water is een kostenrisico voor frisdrankproducenten en vooral voor brouwers.

Waterverbruik om bier te maken
Heineken met S tijdens jubileum in 2017
Heineken Experience

Er is veel water nodig om bier te maken. Met de toenemende wereldbevolking wordt bruikbaar water steeds schaarser. Dit gaat de komende tien jaar een substantieel risico vormen voor brouwers, aldus vermogensbeheerder Schroders.

Waterverbruik grote brouwers

AB InBev, SAB Miller en Heineken logo Van de drie grootste brouwers ter wereld had AB InBev het beste verbruiksratio van water in 2012. In 2012 was het verbruiksratio 3,5 hectoliter om één hectoliter bier te brouwen en de doelstelling voor 2014-2017 is om dit te reduceren naar 3,2 hectoliter water.

SAB Miller verbruikte in 2014 3,5 hectoliter water voor één hectoliter bier en zij hebben dit waterverbruik weten te verminderen naar 3,3 hectoliter in 2015.

Lees ook

Heineken doet het ondanks de duurzaamheidsdoelstellingen het slechtst van deze biergiganten. Het verbruiksratio lag in 2014 op 3,9 hectoliter water en het doel is om deze ratio in 2020 terug te brengen naar 3,5 hectoliter water voor één hectoliter bier.

Kostenrisico voor brouwers

Met de groei van de wereldbevolking wordt drinkwater in toenemende mate een schaars goed en dat heeft ook consequenties voor beursgenoteerde bedrijven.

Vermogensbeheerder Schroders heeft bekeken hoe het gesteld is met het 'waterrisico' voor beursgenoteerde frisdrankproducenten en brouwers. De conclusie is dat toegang tot bruikbaar water een substantieel kostenrisico vormt. 

Bierbrouwers zouden het meest kwetsbaar zijn voor veranderingen in de regelgeving rond water en andere watergerelateerde kosten.

Bron: NU.nl

Cookie instellingen