Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Westvleteren neemt advocaat voor bescherming bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Westvleteren neemt advocaat voor bescherming bier

14 maart 2018 om 15:15

De brouwers van het Westvleteren Trappistenbier hebben een advocaat ingeschakeld om te voorkomen dat Jan Linders het bier van de brouwerij verkoopt. Het trappistenbier van de brouwers lag afgelopen donderdag zonder afspraak in de schappen.

Westvleteren trappisten bier
Westvleteren XII
Sint Sixtus Abdij

Niet gemaakt voor in de supermarkt

De brouwers willen op de zelfde manier voorkomen dat de supermarktketen het bier nog eens illegaal gaat verkopen. Het Westvleteren trappisten bier is niet bedoeld voor verkoop in supermarkten, dat zegt de woordvoerder van de brouwers van de Sint-Sixtusabdij.   Glas westvleteren

Jan Linders verkocht vorige week donderdag in alle filialen 5 kratjes met elk 24 flesjes bier van de abdij. Klanten konden maximaal twee flesjes van het trappistenbier kopen, per stuk €9,95. De abdij zelf verkoopt het bier alleen aan particulieren voor nog geen twee euro per flesje. Op de site van Jan Linders staat dat het een eenmalige actie was om mensen kennis te laten maken met dit 'mooie bier'.

De 'Biermaffia'

Dé zogenoemde bierexpert van de Lage Landen, Jef Van den Steen meldt aan het AD: "Je zoekt mensen in de buurt van Westvleteren en laat die zo veel mogelijk kratten kopen. Vermoedelijk zijn het gepensioneerden met veel tijd. Daarna wordt het bier doorverkocht. Het is de biermaffia. Er zijn mensen die hier heel veel geld aan verdienen." 

Lees ook

Volgens Van den Steen is er sprake van een zwarte handel. Voor het legaal verkopen van bier is er een factuur nodig voor de belastingsdienst, maar dit factuur zou de abdij nooit geven.  Oftewel, er wordt op dit moment flink geld verdient op een illegale manier.

Maatregelen tegen illegale verkoop

Of er mogelijkheden zijn om acties als deze van de Jan Linders te voorkomen is niet zeker. Volgens Van den Steen worden er al namen en kentekens van auto's genoteerd, maar zou er niet veel meer te doen zijn.

Afloop

Inmiddels is de discussie tussen Jan Linders en de brouwers van het Westvleteren bier opgelost. Doordat Linders de belofte heeft afgelegd om nooit meer trappist van Westvleteren te verkopen, zien de brouwers af van mogelijke juridische stappen.

 Wil je meer bier nieuws zien?