Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcohol maakt de wereld behulpzamer

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcohol maakt de wereld behulpzamer

Er wordt vaak onderzocht wat de gevolgen zijn van alcoholgebruik. Dit onderzoek toont aan dat je behulpzamer wordt na het nuttigen van een aantal alcoholische consumpties. 

Bierpullen

Alcohol wordt vaak gelinkt aan agressie, maar nu laat een onderzoek zien dat alcohol je ook behulpzamer maakt. Door alcohol reageren mensen impulsiever en wordt iemand helpen terwijl iedereen staat te kijken ook net iets makkelijker, dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bystander-effect

bystander-effectMensen grijpen minder snel in tijdens noodsituaties zodra er anderen bij zijn, dit wordt het 'bystander-effect' genoemd.

"Nu blijkt dat mensen die gedronken hebben sneller in actie komen. Alcohol verzwakt namelijk het bystander-effect" aldus hoogleraar psychologie Paul van Lange.

De grote test

Het onderzoeksteam deed onderzoek in verschillende kroegen. Vervolgens moesten bierdrinkers een blaastest afleggen en een enquête invullen.

Lees ook

Op een willekeurig moment lieten de onderzoekers 20 blaastestbuisjes op de grond vallen, dit was de grote test. Zouden de bierdrinkers helpen opruimen, of zouden ze verder gaan waar ze mee bezig waren? Het antwoord was duidelijk, mensen met twee tot zes glazen alcohol op hielpen sneller bij het oprapen.

Het effect van alcohol

In een groep willen mensen niet opvallen, ze doen niks als anderen ook niks doen. Door het gebruik van alcohol reageren mensen impulsiever en vergeten ze de omgeving waar ze zich in bevinden. Hierdoor handelen ze snellen.

Kanttekening

Natuurlijk zit er ook nog een maar aan het verhaal. Er kunnen namelijk conflicten ontstaan wanneer iemand, die onder invloed is van alcohol, bemoeizuchtig wordt. 
Als je gedronken hebt kan je niet meer goed de gevaren inschatten. Zodra je dus onder invloed bent en je mengt in een ruzie, kan de situatie erger worden.

Zie ook 21 andere redenen waarom bier goed voor je is.