Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Geen citroen of limoen in je bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Geen citroen of limoen in je bier

Wist je dat... Een schijfje citroen of limoen in je Mexicaanse bier of witbier de smaak behoorlijk aantast. Het is nooit de bedoeling geweest om de zure schijfjes aan het bier toe te voegen.

Corona met limoen

Geen citroen of limoen in je bier doen Een echte bierkenner of brouwer ergert zich er kapot aan. Schijfjes citroen of limoen in het bier. Er zijn zelfs acties op Twitter gestart dat citroen en limoen niet thuis horen in bier. Veel mensen denken namelijk dat er (vooral) in Mexicaans bier maar ook in witbier een citroen- of limoenschijfje hoort. Dit is absoluut niet zo. 

Het gaat om schijfjes citroen en limoen die in het bier terecht komen. Niet om citroenbier zoals Radler!

Hoe is deze gewoonte ontstaan

Corona met limoen Mexicaans bier:
Bieren zoals Corona, een Mexicaans exportproduct, worden bijna altijd geserveerd met een schijfje van citroen of limoen in de hals. Deze manier van serveren is overgewaaid uit Mexico.

De stukjes citroen of limoen die in de hals van het bier worden gezet hebben een zeer nuttige functie in landen zoals Mexico. Het zoete bier is namelijk erg aantrekkelijk voor kleine muggen en vliegjes, vooral tijdens het warme weer. Het zure fruit werkt in dit geval afwerend. Ook worden deze stukjes gebruikt om de hals van het flesje te ontsmetten.

Lees ook

Witbier met limoen Witbier:
Toen de vraag naar witbier in België enorm toenam, was het commercieel gezien handiger om het rijpingsproces te verkorten. Het gevolg hiervan was dat de fris-zure smaak ontbrak. Zodoende werd er geadviseerd een schijfje citroen in het bier te doen. Inmiddels is de vraag flink afgenomen en is de duur het rijpingsproces weer op het oude niveau. 

Waarom geen schijfje citroen of limoen in het bier?

De citroen en limoen stukjes horen absoluut niet thuis in het bier. Laat de stukjes in de hals of haal ze eruit. Duw ze er niet in. Dat is niet de functie van het stukje zuur en je bier krijgt er een hele andere smaak door. 

Als de brouwer had gewild dat zijn witbier naar citroen zou smaken had hij het vast zelf toegevoegd! Een citroen vernietigt de smaak van het bier zoals de brouwer het bedoeld heeft. Ook de kwaliteit van de schuimkraag komt eronder te lijden.

Dus drink voortaan je Mexicaanse bier en je witbier zonder schijfje citroen of limoen!