Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Meer genieten van je bier met deze tips om bier te proeven

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hoe proef ik bier het best?

Wist je dat... Je met een paar tips meer van bier kunt genieten? Met deze tips proef je het bier optimaal.

Wist je dat... Je met een paar handige tips meer van je bier geniet?

Je biertje zo snel mogelijk wegklokken of er je tijd voor nemen en er flink van genieten? Voor dat tweede proberen we enige tips te geven.

Hoe proef je het bier optimaal?

1. Het bier moet op de juiste temperatuur worden geserveerd. De optimale temperatuur waarop een bier wordt geserveerd hangt af van het soort bier. Elk type bier heeft een bepaalde temperatuur waarbij alle aroma's en smaken van het bier het best naar voren komen. Het is dus heel belangrijk om bier op de goede temperatuur te serveren.

2. Proef het bier in een ruimte waar voldoende licht is. Kies een ruimte uit zonder nare geuren.

3. Schenk het glas goed in en in het juiste glas. Schenk het bier langzaam in terwijl je het glas schuin houdt. Zodra het glas voor de helft vol is, houd je het glas recht en schenk je hem hem verder vol. Een perfecte schuimkraag, is een schuimkraag van 2 cm.

4. Door het bier dat in het glas zit langzaam rond te draaien komen er extra geuren en aroma's vrij. Deze geuren en aroma's zitten onder de schuimkraag en komen door het draaien vrij.

5. Kijk goed naar je bier voordat je er een slok van neemt. Kijk naar de kleur van het bier, de kleur van de schuimkraag en kijk of het bier gefilterd is of troebel.

Bier proeven 6. Voordat je daadwerkelijk een slok van het bier gaat nemen, moet er alleen nog geroken worden. Ruiken is het belangrijkste deel van je proefervaring.

Lees ook

Houd je neus boven het glas en ruik goed. Blaas, terwijl je met je neus boven het glas zit, zachtjes uit. Draai af en toe het bier in het glas rond om nog beter te kunnen ruiken.

7. Neem nu een slok. Let er op dat je het bier niet in één keer doorslikt, maar laat het bier door je mond spoelen. Voel de structuur en slik het bier langzaam door. Ga bier niet sippen, maar neem een goede slok om het bier optimaal te proeven.

Zie ook het weetje: Bier uit glas smaakt lekkerder dan bier uit fles

Het ultieme bierproefglas

Het Ander1.0 proefglas Het Ander1.0 proefglas is ontwikkeld door André Köppen en Derek Walsh. André, eigenaar van het Gulpener Bierhuys, geeft aan dat dit het beste glas is om je bier uit te drinken. Dit glas beoordeelt het bier optimaal op kleur, helderheid, schuim en smaak.