Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Is alcoholvrij bier gezond?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Is alcoholvrij bier gezond?

Wist je dat... Alcoholvrij bier heel gezond is? Het is een beter alternatief dan veel frisdranken door de lagere hoeveelheid calorieën en natuurlijk ook gezonder dan een normaal biertje dat wel alcohol bevat.

Is alcoholvrij bier gezond?

Alcoholvrij bier versus regulier bier

Het grootste verschil tussen alcoholvrij bier en een regulier biertje is de mate van alcohol en hiermee ook gelijk de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Alcohol is een grote leverancier van calorieën. Zo bevat een gemiddeld blikje bier van 0,33 liter al gauw zo'n 139 kcal. Ben je dus gezellig met je vrienden aan het drinken in de kroeg of heb je een feestje, dan lopen de calorieën snel op.

Alcohol heeft ook als nadelig effect dat ons lichaam de calorieën uit alcohol niet kan gebruiken of opslaan. Ons lichaam ziet alcohol namelijk als een giftige stof en wil het zo snel mogelijk afbreken. Dit gebeurt door middel van onze lever, waardoor de koolhydraat- en vetstofwisseling verstoord wordt.

Om geen bierbuik te kweken is het dus raadzaam om zo nu en dan je gewone bier eens om te wisselen voor een alcoholvrije variant. En als je het dan echt goed wilt doen: Bavaria Gold heeft het laagste aantal calorieën, zo'n 62 calorieën per blikje.

Alcoholvrij bier of frisdrank?

Ook frisdrank moet het onderspit delven tegen alcoholvrij bier. Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevat. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).

Een ander belangrijk verschil is dat de suikers die in alcoholvrij bier aanwezig zijn, afkomstig zijn uit de natuurlijke ingrediënten, zoals gerst. Dit in tegenstelling tot cola en sinas, waar de suikers zijn toegevoegd en dus niet natuurlijk zijn. Alcoholvrij bier is een natuurlijk product, geproduceerd met natuurlijk mineraalwater en, voor veel mensen tegenwoordig heel belangrijk, helemaal vrij van E-nummers!

Lees ook

Onderzoek naar de gezonde effecten van alcoholvrij bier

Dat alcoholvrij bier echt gezond is, blijkt uit ook onderzoek van de Technische Universiteit in München. De onderzoekers volgden een 270 gezonde, mannelijke marathon-lopers. Ze moesten dagelijks een liter alcoholvrij bier drinken. De helft van de mannen kreeg een placebo met een vergelijkbare smaak. De mannen wisten niet welke drank ze kregen. Iedere paar dagen werd er voor en na de finish en enkele dagen daarna bloed afgenomen. Dit werd onderzocht op markers die aangeven dat er zich ergens in het lichaam een ontsteking bevindt. 

Minder verkoudheid, minder klachten aan de luchtwegen

De resultaten waren opvallend. De mannen die het alcoholvrije bier dronken bleken gezonder dan de placebo-drinkers. Infecties aan de luchtwegen kwamen 3,5 keer minder vaak voor bij de bierdrinkers en markers voor ontstekingen kwamen ook aanzienlijk minder voor.

Wat is er nu zo gezond aan alcoholvrij bier?

De onderzoekers denken dat het deels te wijten is aan de polyfenolen in het bier. Polyfenolen zijn zogenaamde fytochemische stoffen die vrije radicalen in het lichaam binden zodat hun schadelijke werking wordt beperkt. Andere voeding die veel polyfenolen bevatten zijn onder andere groene thee, granaatappels, blauwe bessen en druiven. En dan bevat het alcoholvrije bier ook nog eens extra mineralen en vocht.

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder

Alcoholvrij bier is dus een heel gezond alternatief en steeds meer grote brouwers hebben een alcoholvrije variant te koop, vaak ook in een rosé variant. Alcoholvrij bier wordt dan ook steeds populairder. Uit het Nationaal Bieronderzoek Nederland van mei 2013 blijkt dat er een toename is van mensen die alcoholvrij bier drinken. Van de ondervraagde mensen in 2013 geeft bijna de helft (46%) aan wel eens te kiezen voor een alcoholvrije variant. Dat is al veel meer dan in 2012 (36%) en 2011 (28%).