Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

4e IJssel Gouwe Bierfestival | Bierfestival in Gouda

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

4e IJssel & Gouwe Bierfestival

Het IJssel & Gouwe bierfestival specialiseert zich in historische bieren; oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten.

4e IJssel & Gouwe Bierfestival

Spontane en gemengde gisting

Deze editie speciale aandacht voor bieren van spontane en gemengde gisting, houtgerijpte bieren, IPA's en streekbieren.

Spontaan gegiste bieren bevatten weinig restsuikers, hebben een heel eigen smaak. Een select groepje Belgische brouwers rondom Brussel in de Zennevalei heeft dit ook in de moeilijke jaren volgehouden. Heden ten dage zijn spontaan gegiste bieren bezig met een opmars; kleine brouwers spelen met de wilde Brett gisten en maken interessante bieren van (deels) spontane gisting. Op het festival zal een selectie van traditionele geuzes aanwezig zijn, maar ook aandacht voor de nieuwe Nederlandse bieren van spontane en gemengde gisting.

Scheepsbier

India Pale Ale (IPA) is het scheepsbier bij uitstek en mag dus niet ontbreken in de museumhaven. Dit bier werd extra gehopt om de houdbaarheid te verlengen op de lange scheepsreis naar India. De stijl werd in Amerika omarmd en ook Nederlandse brouwerijen zijn druk met verschillende hopsoorten in de weer. Op ons festival een selectie van Nederlandse kwaliteitsbrouwers.

Houtgerijpt bier

Er zal aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt karakter toe, vroeger was alles natuurlijk houtgerijpt. Met de introductie van RVS tanks ging dit deel van de smaak verloren. Nu experimenteren veel brouwers met oude port, px, whisky en bourbon vaten. Deze bieren zijn vaak sterk in alcohol en vormen een mooi huwelijk tussen het bier, de tannines van het hout en de smaak van de drank die ervoor in het vat gezeten heeft.

En nog veel meer...

Naast de genoemde stijlen ook aandacht voor streekbieren. Het Gouds bier voorop met de historische Kuyt als stralend middelpunt. Brouwerij 1923 uit Moordrecht, Bunnik's Bierbrouwerij en enkele andere lokale bieren zullen te proeven zijn. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Tijdens het festival is er toffe muziek, o.a. plaatjes van Muziek Trafic, lekker eten en een schitterend decor: Museumhaven Gouda met haar prachtige historische schepen!

Onder de 18? Geen druppel! Houd rekening met eventueel legitimeren!

organisatie IJsselhuis Gouda

meer info: 06-52416920 (Herman Winkelman) of info@ijsselhuisgouda.nl

Meer bierevenementen

Bekijk alle bierevenementen