Bierbrouwerij Belle-Vue

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Henegouwenkaai 43
Actieve brouwerij
Ja (79 jaar actief)
Opgericht in
1940
Overgenomen door
Interbrew in 1991
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Belle-Vue

Achtergrond informatie

Brouwerij Belle-Vue is en lambiekbrouwerij waarvan de basis in 1913 werd gelegd door Philémon Vanden Stock, die in het Brusselse versnijder of coupeur werd van lambieks.

De naam
In 1927 kocht Philémon Vanden Stock het, nog steeds bestaande, café-brasserie "Belle-Vue" uit 1890 aan de Paul Jansonlaan te Anderlecht. Hierna kocht hij in 1940 zijn eerste brouwerij om dan zelf brouwer te worden. De naam van het café werd later ook de merknaam van de bieren van de familie Vanden Stock en vanaf 1949 ook de naam van het bedrijf.

Gezoete Lambiekbieren
De stichter van Belle-Vue werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers naar een concentratiekamp gevoerd en keerde hiervan niet meer terug. Het bedrijf werd van dan af geleid door zijn zoon Constant Vanden Stock. Onder zijn leiding werd begonnen met de productie van gezoete lambiekbieren.
Groei in het bedrijf kwam er ook door de overname van verschillende concurrenten in de streek: o.a. de Brasseries Unies (Koekelberg) 1969 die zelf al een fusie van 7 bedrijven was; De Keersmaeker (Wolvertem) 1970; Vanderperre (Schaarbeek) 1970; De Coster (Brussel); Le Bécasse (Anderlecht); De Coster (Groot-Bijgaarden) 1952, Timmermans (Sint-Pieters-Leeuw) 1955; Brabux (Anderlecht) 1970 en De Neve (Schepdaal) 1975.

Overname en overgenomen worden
Uiteindelijk werd Belle-Vue in 1991 een onderdeel van Interbrew. De bieren worden nu gebrouwen in de hypermoderne brouwerij in Zuun.

Objectieve Bierproevers
Na gedurende jaren geen fondgeuze meer geproduceerd te hebben, wordt vanaf 1993, onder druk van de bierconsumentenorganisatie O.B.P. (Objectieve Bierproevers), deze traditie hernomen onder de naam "Belle Vue Sélection Lambic".

 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.