Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Excelsior Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Excelsior Brouwerij

Excelsior Brouwerij was een bierbrouwerij uit Gent (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

 

Fusie
 
Het was een fusie in Gent van de brouwerijen Florin, Maenhout, Van der Stricht en Gevaert. De familie Van der Stricht baatte reeds eind 19e eeuw een gelijknamige brouwerij uit in Dikkele (gemeente)Zwalm, een bedrijf dat later in handen kwam van Brouwerij De Wever.
 
De toen imposante gebouwen werden in art deco opgetrokken in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw, langs de IJkmeestersstraat en Het Nieuwpoort nabij Steendam. Ze werden gebouwd door de gebroeders D'Havé die het gebruik van het beton introduceerden in Gent.
 
Hun bekendste bier werd verkocht onder de naam ''"Star Pils"''.
 
Fonds
 
Binnen de Koning Boudewijnstichting is er een fonds opgericht onder de naam ''"André Van der Stricht"'' als aanmoediging van het wetenschappelijk onderzoek in de biochemie.
 
Het fonds is genoemd naar brouwer André Van der Stricht (1889-1972) van Brouwerij Excelsior. Het werd reeds opgericht in 1942, maar omwille van het voortbestaan werd het in 2003 geïntegreerd in de Koning Boudewijnstichting. 
 
Het werd de eerste maal in 2006 toegekend aan onderzoeker Jean-Christophe Marine, aan het VIB (Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie) en aan de Rijksuniversiteit Gent,  voor zijn onderzoek naar de rol van signaaleiwit en moleculemechanismen in de kankerbestrijding.
 
Haacht
 
Brouwerij Excelsior werd overgenomen door Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek en de sluiting volgde in 1973. Later is alles afgebroken en er kwamen woningen. Een hoekfragment met de naam van de brouwerij bleef alleen over, als stille getuige van het verleden.
 

 

Lees ook

Cookie instellingen